چکیده
زمينه و اهداف : تشنج ناشي از تب شايع ترين تشنج دوران كودكي است. عوامل مؤثر در بروز آن شامل سن، تب و زمينه ژنتيك هستند. و چون سديم در دپولاريزاسيون سلول هاي عصبي و ايجاد تخليه هاي الكتريكي و ايجاد تشنج نقش مهمي دارد بر آن شديم كه سطح سرمي سديم و كلسيم يونيزه را در كودكان مبتلا به تشنج ناشي از تب بررسي كنيم.
روش بررسي : در اين مطالعه 53 كودك مبتلا به تشنج ناشي از تب كه سن 9 ماه تا 5 سال داشتند به عنوان گروه مورد انتخاب شدند و نتايج حاصل از مطالعه با گروه شاهد كه از هر لحاظ مشابه گروه مورد ولي فاقد تشنج بودند مقايسه شد. در اين مطالعه سديم و كلسيم يونيزه هر دوگروه قبل از هر نوع اقدام درماني اندازه گيري و نتايج مورد تجزيه و تحليل آماري قرار گرفت.
يافته ها : در گروه مورد ميانگين سطح سرمي سديمl/meq 4 ± 4/ 135 به دست آمد كه در مقايسه با l/meq92/2 ± 94/137 گروه شاهد به طور معني داري پايين بود (001/0< (pولي بين كلسيم يونيزه در دو گروه تفاوت معني داري وجود نداشت(460/0=p).
نتيجه گيري :چون نقش سديم در فيزيولوژي غشاي سلولي و تحريك سلول هاي عصبي براي ايجاد تشنج مشخص شده است و بررسي انجام شده پايين بودن سطح سديم را در تشنج هاي ناشي از تب نشان مي دهد ، لازم است با مطالعات بيشتر احتمال دخالت اين عامل بررسي و در صورت، لزوم در طرح درماني لحاظ شود.