چکیده
زمینه و اهداف: سطوح سرمی hs-CRP، MDA و اختلال در پروفایل لیپیدها در بیماران عروق کرونری بررسی و با گروه کنترل مقایسه گردید. از آنجائیکه دیابت و مصرف سیگار از عوامل التهاب و پراکسیداسیون لیپیدها می باشند جهت جلوگیری تداخل آنها مطالعه فقط در روی افراد غیردیابتی و غیرسیگاری انجام گرفت.
مواد و روش ها: 120 نفر شامل 60 بیمار عروق کرونری (CAD) که بیماری آنها با آنژیوگرافی مورد تائید قرار گرفته بود و 60 نفر فرد طبیعی که از لحاظ سن و جنس با گروه بیماران برابرسازی شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. پارامترهای لیپید و لیپوپروتئین سرم با روشهای استاندارد و سطوح hs-CRP بوسیله روش ایمونوتوربیدومتریک با استفاده از کیت پارس آزمون و غلظت MDA در نمونه های سرمی با روش اسپکتروفتومتریک با بکارگیری واکنش تیوباربیتوریک اسید مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها: غلظت های hs-CRP و MDA در بیماران CAD در مقایسه با گروه کنترل بطور قابل توجهی افزایش یافته بود (05/0p<). سطوح سرمی پارامترهای لیپیدی، کلسترول تام، تری گلیسرید و LDL-C در گروه بیمار بطور معنی داری بالاتر و اما غلظت HDL-C پایین تر از گروه کنترل بود (05/0p< در همه موارد).
نتیجه گیری: افزایش hs-CRP معیار التهاب و MDA یک معیار پراکسیداسیون لیپیدی است که هر دو منجر به اختلال در پروفایل لیپیدی می گردند. حتی در غیاب دیابت و سیگاری بودن نیز در بیماران CAD وجود دارد و چنین به نظر می رسد عوامل متعددی در ایجاد التهاب و پراکسیداسیون لیپیدی موثرند و بکارگیری مواد غذایی و داروهای آنتی اکسیدانت می توانند از بروز و پیشرفت آترواسکلروز جلوگیری کنند.