چکیده
زمینه و اهداف: هدف غربالگری، تشخیص زود هنگام ضایعه شنوایی و افزایش کارایی برنامه¬های توانبخشی برای کودک، خانواده و جامعه می باشد. کودکان به طور هنجار در سن 5/1 تا 2 سالگی شروع به صحبت کردن می کنند، بنابراین اگر کودک مشکل شنوایی داشته باشد ممکن است تا سن 18 ماهگی تشخیص داده نشود.
مواد و روش ها: در مطالعه حاضر نتایج غربالگری شنوایی 2029 نوزاد در شهر خوی در 8 ماه اول سال 1390 مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله اول، نوزادان با آزمون گسیل های صوتی گذرای گوش غربالگری شدند، نوزادانی که از آزمون رد می¬شدند، مجددا غربالگری می-شدند. نوزادانی که دوباره رد
می¬شدند، برای ارزیابی تشخیصی پاسخ های شنوایی ساقه مغز ارجاع می شدند.
یافته¬ها: از کل نوزادان مورد ارزیابی، 233 نوزاد از غربالگری اول آزمون گسیل¬های صوتی گذرای گوش و 12 نوزاد از غربالگری دوم ارجاع شدند.137 نفر از نوزادان به دلیل عدم پیگیری والدین از مطالعه خارج شدند. در کل فقط یک مورد با کم شنوایی حسی عصبی ملایم تا متوسط شناسایی شد.
نتیجه¬گیری: آمار جهانی شیوع کم شنوایی 3-1 در هر هزار تولد زنده می باشد. احتمالا علت اصلی شیوع کمتر کم شنوایی در مطالعه حاضر، عدم پیگیری والدین در موارد مشکوک می باشد. نتایج این بررسی ضمن تاکید بر اهمیت انجام غربالگری شنوایی در بدو تولد، بر ضرورت اطلاع رسانی و
فرهنگ¬سازی برای مراجعه مجدد والدین و پیگیری کودکان رد شده از غربالگری اولیه برای از دست ندادن کودکان مبتلا به کم شنوایی تاکید می¬کند.