مقایسه نشانه¬های نقص توجه/ بیش فعالی (ADHD) در دانشجویان سیگاری و غیرسیگاری

منصور بیرامی، تورج هاشمی، جابر علیزاده گورادل*
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: E-mail: jaber78@ymail.com

زمینه و اهداف: پژوهش¬ها نشان داده اند که اختلال نقص توجه/ بيش‌ فعاليت خطر گرايش به سيگار و مواد مخدر را افزایش مي‌دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه نشانه های نقص توجه/ بیش فعالی در دانشجویان سیگاری و غیرسیگاری انجام پذیرفت. مواد و روش ها: برای انجام این تحقیق 100 نفر از دانشجویان پسر غیرسیگاری دانشگاه تبریز به روش نمونه گیری تصادفی نسبی انتخاب شدند و با 80 نفر دانشجوی سیگاری که به صورت داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند، مقایسه شدند. آزمودنی ها پس از انتخاب، به پرسشنامه های وندر یوتا برای سنجش ADHD خردسالی و پرسشنامه کانرز بزرگسالان پاسخ دادند. داده ها پس از جمع آوری به کمک نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از تکنیکهای تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده شد. یافته¬ها: نتایج نشان داد که بین دانشجویان سیگاری و غیرسیگاری در تمام مؤلفه¬های ADHD بزرگسال و همچنین ADHD خردسال تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که نمره¬های دانشجویان سیگاری در تمام مؤلفه¬های ADHD از دانشجویان غیرسیگاری بیشتر است. نتیجه¬گیری: در نهایت، بر اساس نتایج پژوهش، توجه به مسئله اختلال نقص توجه/ بیش فعالی در بزرگسالان ضرورت می نماید. مخصوصاً در ایران که اطلاعات ما پیرامون شیوع این حالت و نقش آن در مسائل مختلف بسیار اندک است.

ثبت‌شده: 15 آذر 1391