اسماعيل فلاح، علیرضا جوادزاده، محمود محامی اسکوئی، عبدالرسول صفايیان، ليلا محامی اسکوئی*
چکیده
زمینه و اهداف: توكسوپلاسموز يکی از شايع ترين بيماريهای انگلی زئونوز می باشد كه عامل اصلي و قابل پيشگيري كاهش شديد بينايي در افراد جوان است. با توجه به شيوع بالاي توكسوپلاسموز در نقاط مختلف جهان از جمله در كشور ما و وجود تفاوتهايي در تظاهرات باليني بيماري در جوامع مختلف و با توجه به اهميت اين بيماري و نيز تابلوي گمراه كننده و ناشناختة علائم آن، بهتر است همواره وقوع آن را در نظر داشت. اين مطالعه با هدف تعيين وضعيت بيماران از نظر توکسوپلاسموز چشمی و برای آگاهي از ويژگيهاي علائم باليني بيماران مبتلا به اين انگل به منظور تشخيص زودرس و درمان به موقع بيماران انجام شده است.
مواد و روش¬ها: در اين مطالعه، اطلاعات موجود در پروندة بيمارانی كه طي 6 سال (88-1382) در مرکز آموزشی- درمانی نيكوكاري تبريز با تشخيص توكسوپلاسموز چشمي تحت درمان و پيگيري قرارگرفتهاند، استخراج شده و در فرمهاي مخصوص مشخصات علائم باليني و دموگرافيك ثبت شدند. سپس توزيع فراواني و نوع علائم چشمي در بيماران مبتلا به توكسوپلاسموزيس تعيين گرديد.
يافته¬ها: شايع¬ترين علت مراجعة بيماران، تاري ديد بوده است. فلوتر، انحراف چشم، درد چشم، كاهش بينايي، سوزش چشم، قرمزي، آبريزش از چشم، استرابيسم، دردناك بودن حركات چشم، سردرد، كاتاراكت و ترس از نور نيز از علل ديگر مراجعة بيماران می باشد. تاري ديد و فلوتر علائم بارز بيماری بوده كه تاري ديد، با 89 درصد بيشترين علائم را شامل می¬شود. در بين مبتلايان 178 نفر ضايعة مادرزادي و 13 نفر بيماري اكتسابي داشتند. شايع¬ترين عارضه، كندگي سروز شبكيه می¬باشد.
نتيجه¬گيري: نتايج حاصل از اين مطالعه مي¬تواند براي بهتر نماياندن علائم بالينی توکسوپلاسموزيس، عوارض، روش¬هاي پيشگيري و درمان به¬ موقع بيماری به خصوص در مادران باردار و قشر جوان جامعه و نيز جلب نمودن نظر پزشكان به روش¬هاي تشخيص، درمان و پيشگيري از اين بيماري مفيد باشد.