تعامل عامل¬هاي شخصیتی با علایم افسردگی، ناامیدی و افکار خودکشی در بین دانشجویان

منصور بیرامی، علی اقبالی*، حسین قلیزاده
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: E-mail: Eghbali_ersi@yahoo.com

زمينه و اهداف: هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی بر اساس مدل پنج عاملی شخصیت، با علایم افسردگی، ناامیدی و افکار خودکشی در جمعیت دانشجویی بود. مواد و روش¬ها: جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبريز در سال تحصیلی 90-1389 بودند که براساس جدول مورگان از بین آنها 200 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه های افسردگی بک (BDI-II)، آزمون NEO-FFI-R، مقیاس ناامیدی بک (BHS) و مقیاس انگاره پردازي خودکشی بک (BSSI) پاسخ دادند. برای تحلیل داده های پژوهش از آزمون همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد. يافته¬ها: یافته ها نشان دادند که ارتباط معنادار مثبتی بین عامل روان رنجوری با افسردگی، افکار خود کشی و ناامیدی وجود دارد. همچنین برون گرايي و با وجدان بودن با نشانه هاي افسردگي، نااميدي و افكار خودكشي رابطه منفي و معنا¬داري وجود دارد. عامل روان رنجوری 73 درصد از واریانس افسردگی، 61 درصد از واریانس نا امیدی و 59 درصد از واریانس خودکشی را تبیین می کند. نتيجه گيري: به طور کلی می توان گفت که روان رنجوری یک عامل مرتبط با خلق پایین، ناامیدی و افکار خودکشی است، در حالی که برون گرایی و با وجدان بودن رابطه¬ای منفی با این متغیرها دارند.

ثبت‌شده: 23 خرداد 1391