ارتباط اندازه¬هاي تن سنجی مادر با بروز کم وزنی هنگام تولد: مطالعه مورد – شاهدی

مهرانگیز ابراهیمی ممقانی*، پرستو احمدی بخشمندی، سید رفیع عارف حسینی، احمد کوشا
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: E-mail: ebrahimimamagani@tbzmed.ac.ir

زمینه و اهداف: شیوع نوزادان کم وزن (LBW) از شاخص های مهم بهداشتی جامعه و از عوامل موثر در مرگ و میر و ابتلا به برخی بیماری هاست. با توجه به اهمیت وزن هنگام تولد در شاخص¬های کشوری این مطالعه به منظور تعیین اهمیت ویژگی های تن سنجی مادر در بروز LBW در دو شهرستان مرند و عجب شير به ترتيب با بيشترين و كمترين شيوع LBW در استان آذربايجان شرقي انجام گرفت. مواد و روش¬ها: مطالعه مورد- شاهدي حاضر بر روي متولدين سال 86 مناطق شهري و روستايي شهرستان مرند و عجب شير با همسان سازي از نظر سن و جنس نوزادان انجام شد. جمع آوري اطلاعات با روش گرد آوری و ثبت داده ها و تكميل پرسشنامه اطلاعات عمومی خانوار و ویژگی های تن سنجی مادر در طي بارداري از طريق مصاحبه چهره به چهره در دو گروه نوزادان وزن تولد كمتر از 2500 گرم (LBW) در مقايسه با گروه شاهد با وزن طبيعي انجام گرفت. یافته¬ها: مقایسه نمونه های مورد و شاهد در مناطق شهری و روستایی شهرستان مرند نشان داد که وزن مادر در پایان دوره های سه ماهه و وزن گیری مادر در پایان سه ماهه سوم بارداری در نوزادان شاهد به طور معنی داری بالاتر از مادران نوزادان LBW می باشد. همچنين در مناطق شهری وزن¬گیری مادر در سه ماهه نخست بارداری نیز بین نوزادان شاهد بطور معنی¬داری بالاتر بود. در مناطق روستایی شهرستان عجب شیر نیز مادرانی که وزن¬گیری کلی آنها که در طول بارداری داشتند. به طور معنی¬داری شیوع بالاتری از LBW را داشت. مقایسه نوزادان مناطق شهری و روستایی شهرستان مرند نشان داد که نمايه توده بدن مادران در مناطق روستایی به طور معنی داری کمتر از مادران مناطق شهری بود. در مناطق شهری وزن¬گیری مادران در سه ماهه سوم بارداري و در مناطق روستایی نمایه توده بدن قبل از بارداری٬ افزایش وزن کلی مادر و وزن گیری مادر در سه ماهه دوم تفاوت معنی¬داری را بين دو شهرستان داشتند. نتیجه¬گیری: يافته¬هاي مطالعه حاضر نشاندهنده ي اهميت اندازه¬های تن¬سنجی مادر به ویژه وزن¬گیری مادر در طول بارداری در بروز LBW می باشد.

ثبت‌شده: 21 اسفند 1390