چکیده
زمينه و اهداف: روش جراحي سنگ شکني از راه جلد (Percutaneous Nephrolithotripsy, PCNL) يكي از روشهاي درمان سنگ هاي كليه و حالب است كه از طريق سوراخ كوچكي كه در پوست ايجاد مي گردد سنگها را خارج مي كنند. هدف مطالعه حاضر تعيين ميزان موفقيت درمان سنگ هاي كليه و حالب فوقاني به روش PCNL مي باشد.
روش بررسي: مطالعه حاضر بر روي 613 بيمار مبتلا به سنگ كليه و حالب فوقاني بستري در بخش هاي اورولوژي در بيمارستان هاي اکباتان و شهيد بهشتي همدان انجام گرفت. در ابتدا محل سنگ با ابزارهاي تشخيصي از جمله KUB ، سونوگرافي و IVP مشخص و سپس بيماران تحت عمل جراحي PCNL به روش استاندارد قرار مي گرفتند. بعد از عمل توسط لوله نفروستومي ترشحات خارج گرديده و پس از اطمينان جراح از خروج کامل سنگها بيماران ترخيص مي شدند.
يافته ها : در 7/90 درصد از بيماران مورد بررسي نتيجه عمل جراحي با موفقيت کامل ( رفع کامل سنگ ها در راديوگرافي) همراه بود. در بيماراني كه به يك تراکت نياز داشتند موفقيت کامل عمل جراحي (8/93 درصد) به مراتب بيشتر از بيماراني بود كه براي آنها بيش از يك تراکت استفاده شد (7/61 درصد). موفقيت کامل عمل جراحي در سنگهاي شاخ گوزني (4/85 درصد) بطور محسوسي کمتر از سنگهاي با اندازه 2 سانتيمتر و بزرگتر (6/91 درصد) و سنگهاي با اندازه زير 2 سانتيمتر (2/94 درصد) بود. متغيرهاي سن ، جنس و وزن بيماران ، هم چنين وجود هيدرونفروز و شدت آن ، نوع بيهوشي و محل ورود تراکت تاثيري در ميزان موفقيت عمل PCNL نداشتند.
نتيجه گيري : بررسي حاضر نشان داد كه ميزان پاسخ به درمان سنگ هاي كليوي و حالب فوقاني به روش PCNL در مقايسه با کتب مرجع كه در حدود 90 ـ 60 درصد گزارش شده است بسيار بالا و در حد عالي مي باشد.