چکیده
زمينه و اهداف: لپتين محصول ژن ob ، هورموني است که توسط آديپوسيت ها ترشح شده و باعث کاهش دريافت غذا و افزايش مصرف انرژي مي شود. در مدل هاي حيواني چاقي مي تواندبه سبب کمبود لپتين يا نقص عملکرد گيرنده هاي هيپوتالاموسي ايجاد شود. هدف از مطالعه حاضر تعيين همبستگي بين سطوح لپتين سرم و ترکيب بدن در زنان سالم غير ديابتيک بود.
روش بررسي: در اين مطالعه تحليلي 51 زن با وزن طبيعي (25Body mass Index, BMI <) بعنوان گروه شاهد و 50 زن (25 BMI ≥) بعنوان گروه مورد انتخاب و سطوح لپتين ناشتا به روش الايزا اندازه گيري شد. نمايه توده بدن و ترکيب بدن ( توده ي چربي ، توده ي بدون چربي و درصد چربي بدن ) تمام افراد تعيين و براي تعيين چاقي مرکزي از نسبت دور کمر به دور باسن استفاده شد.
يافتهها: براساس نتايج حاصل از مطالعه غلظت لپتين در افراد چاق ng/ml81/0±5/17 و در افراد با وزن طبيعي ng /ml 55/0 ± 9/4 بود
(05/0p<). همبستگي معني دار مستقيم بين توده چربي بدن (53/0 = r )، BMI و لپتين (41/0r = ) در افراد چاق و ارتباط معکوس بين توده بدون چربي و سطوح لپتين (28/0- r = ) در گروه شاهد مشاهده شد. رابطه معني داري بين (Waist to Hip Ratio,WHR) و لپتين در گروه هاي مذکور يافت نشد .
نتيجه گيري : يافته هاي مطالعه نشان داد که غلظت لپتين بواسطه افزايش بافت چربي افزايش يافته و توده چربي اصلي ترين تخمين زننده غلظت لپتين سرم مي باشد.