چکیده
زمينه و اهداف: روابط جنسي رضايت¬بخش بين زن و شوهر يکي از عوامل مؤثر در بقاي خانواده و خشنودي و سلامتي آن محسوب مي¬شود. يکي از علل مهم اختلالات عملکرد جنسي اختلافات موجود بين زن و شوهر مي¬باشد. برعکس، مشکلات جنسي نيز سبب پيدايش اختلافات خانوادگي و نارضايتي مي¬گردند. هدف از مطالعه حاضر که براي اولين بار در کشور انجام شده است، بررسي تجارب جنسي زنان در طي دوره بعد از زايمان مي¬باشد.
روش بررسي: اين پژوهش با استفاده از مصاحبه¬هاي باز و عميق همراه با گمانه¬زني کلامي و غيرکلامي و نمونه¬گيري مبتني بر هدف انجام گرفته است. داوطلبان ديدگاه¬هاي خود را پيرامون تجارب جنسي در طي دوره بعد از زايمان به بحث گذاشتند، مکالمات ضبط و سپس دست¬نويس گرديد و با استفاده از روش کوليزي تجزيه و تحليل شد.
يافته¬ها: طي اين پژوهش 6 درو نمايه اصلي که هر کدام حاوي درونمايه¬هاي فرعي متعددي مي¬باشند، استخراج گرديده¬اند. درونمايه¬هاي اصلي عبارتند از: تغييرات جسمي، تغييرات رواني، روابط خانوادگي، کنار آمدن، تغيير ديدگاه و رفتار و توجيه.
نتيجه گيري: مسلماً شناسايي تجارب جنسي زنان در طي اين دوره نقش مهمي در حفظ سلامت خانواده و برقراري روابط طبيعي و غريزي خواهد داشت؛ بنابراين، بايستي توجه به سلامت جنسي از اجزاي اصلي مراقبت¬ها قرار گيرد تا بدين¬طريق گامي در جهت حل معضلات زنان برداشته شود.