چکیده
زمينه و اهداف: آسم بيماري التهابي مزمن راههاي هوائي است كه در نتيجه فعل و انفعالات پيچيده بين فاكتورهاي ژنتيكي و محيطي ايجاد و شيوع آن رو به افزايش است. بدليل شيوع بالاي بيماري تشخيص عوامل خطر آن لازم بوده واگرچه مطالعات متعددي نيز در اقصي نقاط جهان در اين زمينه وجود دارد وليكن تفاوت شيوع وفاكتورهاي خطر مختلف مرتبط با آن در كشورها ونژادهاي متفاوت انجام اين مطالعه را ضروري ساخت.
روش بررسي: در يك مطالعه مورد – شاهدي تعداد 120 بيمار مبتلا به آسم پايدار در محدوده سني 8-2 سال و 240 كودك در همان محدوده سني به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. دوگروه از نظر فاكتورهاي خطر آسم مورد بررسي مقايسهايي قرار گرفته و يافتههاي حاصل از مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS12 و تست هاي آماري كاي دو (Chi-square ) و T-test مورد تجزيه وتحليل قرار گرفته و سطح معني دار در اين مطالعه 05/0>P تعريف شد.
يافتهها: اختلاف معنيداري در بين دو گروه از نظرعوامل خطرنظير وزن پايين هنگام تولد (54/3 = OR و001/0 >P )، وجود رينيت (05/2 = OR و 005/0 = P )، سابقه تغذيه با شير مادر (4/5 = OR و 001/0 = P )، سابقه فاميلي ابتلاء به آسم ( 5/7=OR و 003/0 =P ) و وجود فرد سيگاري در خانواده (36/2 =OR و 004/0 =P ) بدست آمد.
نتيجهگيري: در اين مطالعه نقش عوامل خطر مرتبط با آسم مور بررسي قرار گرفت كه در اين بين مهمترين عوامل مؤثر به ترتيب شامل سابقه آسم در فاميل درجه يك، عدم تغذيه با شيرمادر و وزن پائين هنگام تولد را شامل مي شد.