الگوي مقاومت سويه‌هاي اشريشيا کلي جدا شده از عفونت‌هاي ادراري بيماران بستري بخش‌هاي مراقبت ويژه و بيماران سرپائي در برابر آنتي‌بيوتيکهاي فلوروکينولون

آرميتا مهدوي، محمدرضا نهائي*، محمدتقي اخي، مهريار نهائي، محمد اکبري ديباور
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: E-mail: nahaeimr@tbzmed.ac.ir

زمينه و هدف: استفاده وسيع از آنتي بيوتيکهاي فلوروکينولون سبب بروز روز افزون مقاومت به اين داروها شده است و بنابراين، پايش مقاومت به آنتي بيوتيکها اهميت زيادي دارد. هدف از اين مطالعه ارزيابي حساسيت سويه هاي اشريشيا کلي جدا شده از عفونت هاي ادراري بيماران بستري در بخش هاي ICU و بيماران سرپايي مراجعه کننده به مرکز آموزشي و درماني امام خميني تبريز در برابر فلوروکينولونهاي معمول در درمان بود. روش بررسي: نمونه هاي ادراي از افرادي که داراي علائم عفونت ادراري بودند جمع آوري شد. تمام سويه ها با روش روتين آزمايشگاهي تعيين هويت شده سپس تعيين حساسيت سويه هاي جدا شده توسط روشهاي ديسک آگار ديفيوژن (Disc Agar Diffusion, DAD) بر اساس پروتکل (Clinical and Laboratory Standards Institute, CLSI) انجام شد. همچنين (Minimum Inhibitory Concentration, MIC) ايزوله هاي آزمايشي در مقابل سيپروفلوکساسين با روش تهيه رقت در محيط کشت مايع (Macrodilution broth) انجام شد. يافته‌ها: در مجموع 100 سويه اشريشياکلي جداشده از عفونت هاي ادراري بيماران مراجعه کننده به مرکز آموزشي و درماني امام خميني تبريز مورد مطالعه قرار گرفت که 50 سويه مربوط به بيماران بستري در بخشهاي (Intensive Care Unit, ICU) و 50 سويه متعلق به بيماران سرپايي بود. براساس نتايج بدست آمده از روش ديسک آگار ديفيوژن 57 سويه (57%) نسبت به ناليديکسيک اسيد, 34 سويه (34%) در برابر نورفلوکساسين، 33 سويه (33%) نسبت به سپيروفلوکساسين و 30 سويه (30%) در مقابل افلوکساسين مقاوم بودند. تعداد 2 سويه (2%) نيز نسبت به افلوکساسين مقاومت حدوسط (intermediate) نشان دادند. در روش MIC از ميان 100 ايزوله آزمايشي، 41 ايزوله µg/ml4≤ MIC، 6 ايزوله g/mlµ2= MIC و 53 ايزوله g/mlµ1 ≥ MIC را نشان دادند. نتيجه گيري: نتايج حاصل از اين مطالعه نشان دهنده بالا بودن مقاومت در برابر فلوروکينولونها مي باشد. اين امر ممکن است ناشي از تجويز غير منطقي آنها باشد. براي غلبه بر اين مشکل، بايد تجويز بي رويه محدود گردد و تجويز آنتي بيوتيک بر اساس الگوهاي حساسيت ميکروارگانيسم صورت گيرد.

ثبت‌شده: 21 آذر 1388