Surgery

شيوع کمر درد در خانمهاي سنين باروري شهر تبريز و عوامل خطر موثر بر آن

علي صديقي*، امين مرادي، علي رضا استاد رحيمي، ايرج لطفي نيا، نصرت ا... ضرغامي
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Sadighi@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: کمر درد يک بيماري چند علتي است که در اکثر موارد افراد فعال جامعه را درگير و بار اقتصادي و اجتماعي زيادي را به همراه دارد. فاکتورهاي متعددي بعنوان عوامل خطر در بروز کمر درد و تداوم آن موثر هستند که بعضي از آنها قابل تغيير و قابل اصلاح مي باشند. اين مطالعه سعي دارد علاوه بر تعيين شيوع کمر درد در خانمهاي سنين باروري، با شناسايي عوامل خطر در خانمهاي جوان و ميانسال به بالا بردن سطح بهداشت عمومي کمک کند. روش بررسي: اين مطالعه مقطعي روي خانمهاي سنين باروري (49-15سال ) شهرستان تبريز انجام شد. 252 نمونه بصورت تصادفي سيستماتيک دو مرحله اي از تمام مراکز بهداشتي درماني تبريز انتخاب شدند. اين نمونه ها رضايت کامل از تحقيق داشته و فاقد معيارهاي حذف از مطالعه بودند. يک پرسشنامه شامل خصوصيات فردي، شغل، مصرف سيگار، ميزان ورزش و وجود کمردرد بر اساس طرح معاينه سلامت و تغذيه ملي II ((NHANES II از طريق مصاحبه حضوري تکميل شد. سپس وزن ،قد و دور بازو آنها اندازه گيري شد و نمايه توده بدن (Body Mass index, BMI) بيمار محاسبه گرديد. سطح سرمي کلسيم، فسفر، آلکالين فسفاتاز و 25- هيدروکسي ويتامين D3 بيماران اندازه گيري گرديد. در نهايت اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. يافته ها: 71 نفر از جمعيت مورد مطالعه کمر درد اخير بيش از دو هفته را ذکر کردند. شيوع کمر درد در جمعيت مورد مطالعه 4/28% بدست آمد. ارتباط معني داري بين سن، شغل، مصرف سيگار، تعداد بارداري و دفعات زايمان با شيوع کمر درد وجود داشت، بطوري که با افزايش سن، تعداد بارداري و زايمان، شيوع کمر درد افزايش مي يافت. همچنين کمر درد در زنان خانه دار و سيگاري شايعتر بود. بين کمر درد با قد، وزن، BMI، اندازه دور بازو، برنامه ورزشي و سطح سرمي کلسيم، فسفر و 25 هيدورکسي ويتامين D3 رابطه معني داري بدست نيامد. نتيجه گيري: بسياري از خانمهاي فعال جامعه که در سنين باروري مي باشند از کمردرد رنج مي برند. سن بالا، خانه داري، مصرف سيگار، دفعات زياد بارداري و زايمان ممکن است در بروز کمردرد تاثير گذار باشند.

ثبت‌شده: 10 آذر 1388