doi: 10.34172/mj.2020.011

سید تقی هاشمی 1 ORCID logo، بابک علی کیایی 1* ORCID logo، محمدعلی فلاح مدواری 2 ORCID logo، فاطمه کریمی 2 ORCID logo، ابوالفضل فلاح مدواری 2 ORCID logo

1 گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2 کمیته پژوهش های دانشکده پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: alikiaiib@med.mui.ac.ir

زمینه: پنوموني مرتبط با ونتيلاتور (VAP) يک عفونت شايع در بخش مراقبت ويژه (ICU) است که با افزايش عوارض و مرگ‌و‌مير همراه است. اين مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دهانشویه کلرهگزیدین با دهانشویه سینامول در پیشگیری از VAP در بیماران بستری در ICU طراحی شد.

روش‌کار: تعداد 86 نفر از بيماران بستري در بخش ICU به دو گروه 43 نفره تقسیم شدند. گروه اول تحت مراقبت و شستشوي دهان با استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین 0.2٪ و گروه دوم تحت مراقبت و شستشوي دهان با استفاده از دهانشویه گیاهی سینامول قرار گرفتند. فراوانی و زمان بروز پنوموني وابسته به ونتيلاتور در این دو گروه باهم مقایسه شد.

یافته‌ها: گروه‌های تحت درمان با سینامول و کلرهگزیدین ازنظر عوامل دموگرافیک اختلاف معناداری نداشتند (0.05>P). در گروه سینامول 25 نفر (58./13٪) و در گروه کلرهگزیدین 27 نفر (62.79٪) دچار پنومونی شدند. در فراوانی بروز پنوموني وابسته به ونتیلاتور در دو گروه تحت مطالعه اختلافی یافت نگردید (0.826=P). در گروه سینامول 32٪ قبل از روز پنجم و 68٪ پس از روز پنجم دچار پنومونی شده و در گروه کلرهگزیدین 22.22٪ قبل از روز پنجم و 77.77٪ پس از روز پنجم دچار پنومونی شدند. زمان بروز پنوموني در بیمارانی که به پنومونی وابسته به ونتیلاتور مبتلا می‌شوند هم در دو گروه تحت مطالعه اختلاف معناداری نداشت (0.536=P).

نتیجه‌گیری: دهانشویه کلرهگزیدین با دهانشویه سینامول در پیشگیری از پنومونی مرتبط با ونتیلاتور در بیماران بستری در بخش مراقبت‌های ویژه، هيچ ارجحيتي بر يکديگر در زمان بروز و کاهش ميزان بروز پنوموني ندارند.

کلید واژه ها: کلرهگزيدين, سینامول, پنوموني وابسته به ونتيلاتور, دهانشویه

نحوه استناد به این مقاله: هاشمی س ت، علی­کیایی ب، فلاح مدواری م ع، کریمی ف، فلاح مدواری ا. مقایسه تاثیر دهانشویه کلرهگزیدین با دهانشویه گیاهی سینامول در پیشگیری از پنومونی مرتبط با ونتیلاتور. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(6):91-97

ثبت‌شده: 15 فروردین 1397
پذیرفته‌شده: 23 اردیبهشت 1397