چکیده
زمینه: پنوموني مرتبط با ونتيلاتور (VAP) يک عفونت شايع در بخش مراقبت ويژه (ICU) است که با افزايش عوارض و مرگومير همراه است. اين مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دهانشویه کلرهگزیدین با دهانشویه سینامول در پیشگیری از VAP در بیماران بستری در ICU طراحی شد.
روشکار: تعداد 86 نفر از بيماران بستري در بخش ICU به دو گروه 43 نفره تقسیم شدند. گروه اول تحت مراقبت و شستشوي دهان با استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین 0.2٪ و گروه دوم تحت مراقبت و شستشوي دهان با استفاده از دهانشویه گیاهی سینامول قرار گرفتند. فراوانی و زمان بروز پنوموني وابسته به ونتيلاتور در این دو گروه باهم مقایسه شد.
یافتهها: گروههای تحت درمان با سینامول و کلرهگزیدین ازنظر عوامل دموگرافیک اختلاف معناداری نداشتند (0.05>P). در گروه سینامول 25 نفر (58./13٪) و در گروه کلرهگزیدین 27 نفر (62.79٪) دچار پنومونی شدند. در فراوانی بروز پنوموني وابسته به ونتیلاتور در دو گروه تحت مطالعه اختلافی یافت نگردید (0.826=P). در گروه سینامول 32٪ قبل از روز پنجم و 68٪ پس از روز پنجم دچار پنومونی شده و در گروه کلرهگزیدین 22.22٪ قبل از روز پنجم و 77.77٪ پس از روز پنجم دچار پنومونی شدند. زمان بروز پنوموني در بیمارانی که به پنومونی وابسته به ونتیلاتور مبتلا میشوند هم در دو گروه تحت مطالعه اختلاف معناداری نداشت (0.536=P).
نتیجهگیری: دهانشویه کلرهگزیدین با دهانشویه سینامول در پیشگیری از پنومونی مرتبط با ونتیلاتور در بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه، هيچ ارجحيتي بر يکديگر در زمان بروز و کاهش ميزان بروز پنوموني ندارند.