doi: 10.34172/mj.2020.005

غلامرضا خليلی 1 ORCID logo، زهرا رضا پوران قهفرخی 2* ORCID logo، سید تقی هاشمی 2 ORCID logo

1 گروه بیهوشی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2 دانشجوی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: Rezapooran_zahra@yahoo.com

زمینه: عوارض شایع اینتوباسیون سرفه و گلودرد بعد از عمل می‌باشد که سبب افزایش عوارض و نارضایتی بیماران می‌شود، لذا یافتن راه درمان این عارضه امری ضروری است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تزریق لیدوکائین با دو غلظت متفاوت (2% و 4%) در کاف لوله تراشه بر سرفه و گلودرد بعد از عمل جراحی و مقایسه با گروه شاهد (نرمال‌سالین) می‌باشد.

روش‌کار: این مطالعه بر روی 96 بیمار کاندید جراحی انجام گرفت (32 نفر در هر گروه). بیماران به‌صورت تصادفی در سه گروه (2 الی 5 سی‌سی لیدوکائین 2%، لیدوکائین 4% و نرمال‌سالین) قرار گرفتند و داروهای مورد نظر در کاف لوله تراشه قبل از عمل تجویز شد و علائم حیاتی، شدت گلودرد و فراوانی سرفه در بیماران ثبت شد. آزمون‌های کای‌اسکویر و ANOVA جهت مقایسه داده‌ها استفاده شد.

یافته‌ها: میانگین نمره درد در ریکاوری و 24 ساعت پس از اکستوباسیون در گروه لیدوکائین 4% کمترین میزان بوده و در گروه نرمال‌سالین بیشترین میزان به دست آمد (0.002=P و 0.019=P). فراوانی وجود سرفه در ساعت 12 و 24 در گروه لیدوکائین 4% کمترین (به ترتیب 6.2 % و صفر) و گروه نرمال‌سالین بیشترین (به ترتیب 37.5 % و 25%) بود (به ترتیب 0.003=P و 0.0070=P).

نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه ما نشان داد که فراوانی سرفه و میانگین درد در بیماران دریافت کننده لیدوکائین 4% به‌صورت معناداری نسبت به گروه 2 % و نرمال‌سالین بهتر می‌باشد و هم‌چنین هیچ‌گونه عوارض دیگر از جمله تغییرات همودینامیک در بیماران سه گروه مورد مطالعه دیده نشد.

کلید واژه ها: لیدوکائین, اکستوباسیون, سرفه, گلودرد, کاف لوله تراشه, عوارض پس از جراحی

نحوه استناد به این مقاله: خليلی غ ر، رضا پوران قهفرخی ز، هاشمی س ت. تاثیر پر کردن کاف لوله تراشه به‌وسیله لیدوکائین با دو غلظت 2% و 4% بر فراوانی سرفه و شدت گلودرد بعد از جراحی و مقایسه با گروه شاهد. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(6):42-49

ثبت‌شده: 21 شهریور 1397
پذیرفته‌شده: 15 مهر 1397