doi: 10.34172/mj.2020.004

بختیار ترتیبیان 1 ORCID logo، حسام شریفی 2، بهمن ابراهیمی ترکمانی 3* ORCID logo

1 گروه آسیب شناسی ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و علوم ورزشی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
2 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده رابط؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: Ebrahimi.ba96@yahoo.com

زمینه: بافت چربی از طریق تولید و ترشح آدیپوکین‌هایی هم‌چون لپتین نقش مهمی در اختلال عملکرد ریوی دارد. بدین منظور هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ۱۲ هفته فعالیت ورزشی با شدت متوسط بر غلظت‌های لپتین، نیم‌رخ لیپیدی و کارکرد ریوی در مردان چاق غیرفعال بود.

روش کار: این تحقیق از نوع تحقیقات نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون بود. ۲۲ مرد چاق غیرفعال (18تا30 سال) به صورت داوطلبانه در تحقیق حاضر شرکت کردند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (۱۱نفر) و تمرین (۱۱نفر) تقسیم شدند. آزمودنی‌های گروه تمرین ۱۲ هفته فعالیت ورزشی با شدت متوسط را انجام دادند. نمونه‌هاي خوني در شرايط پایه و پس از 12 هفته تمرينات هوازي از ورید بازویی جمع‌آوري گرديد. سطوح سرمی لپتين و نیم‌رخ لیپیدی و عملکرد ریوی قبل و بعد از برنامه تمرینی اندازه‌گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری تی جفت شده، تی مستقل، ضريب همبستگی در سطح معنی‌داری 0.05>P استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد پس از 12 هفته فعالیت ورزشی با شدت متوسط ميانگين غلظت‌های تري‌گليسيريد (0.001 =P)، کلسترول (0.001 =P)،‌ لپتین (0.001 =P)،(P=0.001) LDL و (0.001 =P) VLDL در مقايسه با شرايط پايه کاهش و (0/001 =P)HDL افزایش معني‌داري یافت. هم‌چنین از شاخص‌های عملکرد ریوی (0.002=P) FVC و (0.002 =P)MVV افزایش معنی‌داری نشان دادند.

نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد 12 هفته فعاليت ورزشی با شدت متوسط (MI)، تغييرات برجسته‌اي در نیم‌رخ لیپیدی و شاخص‌های بیوشیمیایی چاقي و عملکرد ریوی در مردان چاق غیرفعال بوجود مي‌آورد.

کلید واژه ها: لپتین, نیم‌رخ چربی, فعالیت بدنی, عملکرد ریوی, چاقی

نحوه استناد به این مقاله: ترتیبیان ب، شریفی ح، ابراهیمی ترکمانی ب. تاثیر یک دوره فعالیت ورزشی با شدت متوسط (MI) بر سطوح سرمی لپتین، لاکتات خون، نیم‌رخ لیپیدی و عملکرد ریوی در مردان چاق غیرفعال. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(6):33-41

ثبت‌شده: 28 آذر 1398
پذیرفته‌شده: 28 آذر 1396