چکیده
زمینه: دررفتگی مفصل آکرومیوکلاویکولار یکی از شایعترین آسیبهای مفصلی میباشد که با وجود روشهای گوناگون ترمیم در موارد دررفتگی گرید 3 تا 6، همچنان تناقضات بسیاری در خصوص کارایی این روشها در مطالعات گذشته وجود دارد. از اینرو در این مطالعه بر آن شدیم تا به ارزیابی میزان بهبودی و عملکرد بیماران پس از فیکسیشن مفصل آکرومیوکلاویکولار گرید 3-6 توسط دو روش جراحی با ابزار پین و ابزار پیچ بپردازیم.
روشکار: در این مطالعه مقطعی34 نفر از بیماران دچار دررفتگی مفصل آکرومیوکلاویکولار گرید 3 تا 6 که تحت درمان با ابزار پین (گروه 1) یا پیچ (گروه 2) بودهاند که در قالب دو گروه 17 نفره وارد مطالعه شدند. میزان رضایت از جراحی، خواب کافی، درد و بازیابی عملکرد با استفاده از پرسشنامه Shoulder score مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: میزان کلی رضایت بیماران در گروه اول 88/2 درصد و در گروه دوم 82/4درصد بود. همچنین تفاوت معنیداری بین دو گروه از نظر دامنه حرکت در حرکات مختلف مفصل مشاهده نشد (0.05<P). نمره پرسشنامه shoulder score در گروه اول 11/23و در گروه دوم 11/70 بود که تفاوت معنیداری را نشان نداد (0.05<P) .
نتیجهگیری: درمان جراحی با استفاده از ابزار پین و ابزار پیچ در موارد دررفتگی مفصل آکرمیوکلاویکولار گرید 3-6 میتوانند نتایج درمانی و عملکردی یکسانی بدست دهند. با این وجود مطالعات بیشتری به منظور تایید کارایی این دو ابزار در موارد مختلف در رفتگی مفصل اکرمیوکلاویکولار نیاز میباشد.