doi: 10.34172/mj.2019.065

پریسا نکته ‌سنج اول 1 ORCID logo، محمد ضعیفی‌زاده 2* ORCID logo

1 گروه زیست‌شناسی (ژنتیک)، دانشکده علوم، واحد اهر،دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
2 گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم،واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی واحد، اردبیل، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: mzaefi@aiuardabil.ac.ir

زمینه: خاموش شدن نسخه‌برداري در ارتباط با متيلاسيون نابجاي پروموتور ژن‌هاي سركوبگر تومور توسط آنزيم متيله كننده DNA (DNMT1) راه ديگري براي ايجاد و توسعه سرطان پروستات مي‌باشد. قره قاط با نام علمي Vaccinium arctostaphylos داراي تركيبات پلي‌فنلي و آنتوسيانين است كه مي‌تواند به عنوان آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي در تيمار سرطان پروستات مورد بررسي قرار گيرد.

روش کار: سلول‌هاي تهاجمي رده سرطانی پروستات انساني (PC3) با غلظت‌هاي مختلف از عصاره ميوه قره قاط (156، 312، 625،1250 و 2500 ميكروگرم بر ميلي‌ليتر) تيمار گردید. ميزان بيان ژن DNMT1 با روش Q-RT-PCR و ميزان مهار رشد سلول‌هاي PC3 با آزمون MTT در دو فاصله زماني 24 و 48 ساعته ارزيابي گرديد.

یافته ها: نتايج به دست آمده نشان داد كه ميزان بيان ژن DNMT1 در رده سلولی PC3 تيمار شده با عصاره قره قاط نسبت به حالت كنترل كاهش معناداري داشته است (p<0.001). از طرفي معلوم شد كه عصاره قره قاط می‌تواند به طور معناداری باعث مهار رشد سلول‌های سرطانی شود (p<0.001). در کل درصد مهار نسبی در هیچ‌کدام از غلظت‌ها به پایین‌تر از ۹۹ درصد نرسید. بیشترین میزان کاهش بیان نسبی مربوط به غلظت ۶۲۵ بود.

نتيجه گيري: گياه قره قاط مي‌توان به عنوان منبع آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي براي پيشگيري و حتي درمان سرطان پروستات انساني مورد آزمايش و ارزيابي كلينيكي قرار داد تا شايد بتوان قدمي در راه پيشگيري و مبارزه با سرطان پروستات برداشت.

کلید واژه ها: DNMT1, Q-RT-PCR, سرطان پروستات

نحوه استناد به این مقاله:. نکته­‌سنج اول پ، ضعیفی‌زاده م. بررسی تاثیر پلی‌فنل‌های طبیعی در بیان نسبی ژن‌های متیل‌ترانسفراز در رده سرطانی پروستات. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(5):115-122

ثبت‌شده: 02 شهریور 1396
انتشار الکترونیکی: 27 آبان 1398