doi: 10.34172/mj.2019.059

محمد شادی 1 ORCID logo، حمیدرضا حیدری 2 ORCID logo، بابک الیاسی‌فر 3 ORCID logo، آزیتا دیلمقانی 2* ORCID logo

1 دکتری عمومی داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه بیوتکنولوژی داروئی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی داروئی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: dilmaghania@tbzmed.ac.ir

زمینه: یکی از منابع مهم برای تولید آنزیم‌ها باکتری‌ها هستند. مطالعه اخیر با هدف جداسازی و غربالگری مولکولی باکتری‌های نمک‌دوست تولید کننده آنزیم‌های آمیلاز، لیپاز و پکتیناز از خاک شور مرکز ایران انجام گرفته است.

روش‌کار: در این مطالعه از خاک شور حاج علی گول و بیارجمند استان سمنان نمونه‌برداری شد. جهت جداسازی باکتری‌های مولد آمیلاز، لیپاز و پکتیناز از محیط کشت اختصاصی هرکدام از آنزیم‌ها استفاده شد. فعالیت آنزیمی باکتری‌ها براساس تشکیل هاله شفاف یا ایجاد رسوب در اطراف کلنی‌ها پس از اضافه کردن معرف‌های مربوطه مشخص گردید. جدایه‌ها با فعالیت آنزیمی آمیلازی، لیپازی و پکتینازی با استفاده از روش تعیین توالی16S rRNA شناسایی شدند.

یافته‌ها: از هفت نمونه باکتری جدا شده از خاک، 4 باکتری با فعالیت آمیلاز، 6 باکتری با فعالیت لیپازی و 3 باکتری با فعالیت پکتینازی جداسازی و شناسایی گردیدند. از این بین دو جدایه، هر سه نوع آنزیم را تولید می‌کند که بررسی‌های مولکولی این دو جدایه متعلق به جنسBacillus است. از طرف دیگر باکتری‌های نمک‌دوست تولید کننده آنزیم‌های آمیلاز و پکتیناز متعلق به جنس‌های Bacillus و Halobacillus و باکتری‌های تولید کننده لیپاز متعلق به جنس‌های Virgibacillus و Bacillus بودند.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که باکتری‌های باسیلوس جداشده از خاک قادر به تولید هر سه آنزیم آمیلاز، پکتیناز و لیپاز هستند.

کلید واژه ها: پکتیناز, آمیلاز, لیپاز, باکتری‌های نمک‌دوست

نحوه استناد به این مقاله: شادی م، حیدری ح ر، الیاسی‌فر ب، دیلمقانی آ. جداسازی و شناسایی باکتری های نمکدوست تولید کننده آنزیم های هیدرولایتیک جداسازی شده از مرکز ایران. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(5): 65-71

ثبت‌شده: 05 آذر 1397
انتشار الکترونیکی: 27 آبان 1398