doi: 10.34172/mj.2019.054

فاطمه احمدی 1 ORCID logo، الهام سیاسی 1* ORCID logo، کیومرث امینی 2 ORCID logo

1 گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئول؛ ایمیل:، پست الکترونیکی: emi_biotech2006@yahoo.com

زمینه: ژنوم انتروکوکوس تعداد زیادی توالی تکراری دارد که به طور تصادفی در طول ‏DNA‏ پراکنده شده‌اند. در‏ERIC-PCR‏ برای هر سویه یک الگوی مجزا به دست می‌آید و یک تایپ جداگانه در نظر گرفته می‌شود. ‏ژنوم پروکاریوتی و یوکاریوتی شامل توالی‌های تکراری است که نسبتاً کوتاه و غیر کد دهنده هستند. آغازگرهای BOX-PCR و ERIC-PCR مکمل این توالی‌های تکراری هستند و اجازه می‌دهد تا اتصال اختصاصی انجام گردد و الگوهای منحصر به فرد اثر انگشتی BOX-PCR و ERIC-PCR با قابلیت تولید مجدد فراهم شود.

روش کار: در این مطالعه مقطعی-توصیفی، بر اساس مطالعات قبلی و سطح اطمینان ‏95%‏ با استفاده از فرمولn= z2P(1-P)/d2 ‏ و خطاي قابل قبول 05/0، تعداد 60 سویه انتروکوک فکالیس از نمونه‌های بالینی جمع‌آوری و در شرایط استریل بر روی محیط KFآگار کشت و مدت 24 ساعت در حرارت 37 درجه سانتی‌گراد گرم‌خانه‌گذاری و به‌وسیله تست‌های بیوشیمیایی نمونه‌های انتروکوک فکالیس تعیین هویت شدند. DNA نمونه‌ها استخراج و آزمایش BOX-PCR وERIC-PCR صورت گرفت.

یافته ها: نتایج آزمون BOX-PCR و آنالیز دندوگرام نشان داد که، تمامی سویه‌ها در سطح تشابه 58 درصد به 25 کلاستر مجزا قابل تمایز بودند. هم‌چنین نتایج آزمون ERIC-PCR نشان داد که تمامی سویه‌ها در سطح تشابه 58 درصد به 15 کلاستر مجزا تفکیک شدند.

نتیجه‌گیری: انگشت‌نگاری مولکولی توسط روش BOX-PCR دارای قدرت تفریق و تمایز بسیار مناسب‌تری نسبت به ERIC-PCR، جهت تایپینگ جدایه‌های باکتری‌ها می‌باشد و دارای کاربرد فراوان در مطالعات اپیدمیولوژی و ردیابی منبع عفونت و تاکسونومی هستند.

کلید واژه ها: انتروکوک فکالیس, BOX-PCR, ERIC-PCR, پلی‌مورفیسم

نحوه استناد به این مقاله: احمدی ف، سیاسی ا، امینی ک. پلی‌مورفیسم ژنومی انتروکوکوس فکالیس جدا شده از موارد بالینی با استفاده از دو روش‌های ERIC-PCR و BOX-PCR. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(5):16-24

ثبت‌شده: 21 آذر 1396
انتشار الکترونیکی: 27 آبان 1398