Logo-mj
مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(3): 267-273.
doi: 10.34172/mj.2021.053

Scopus ID: 85130495037
  تعداد مشاهده چکیده: 969
  تعداد دانلود PDF: 358

میکروبیولوژی

مقاله پژوهشی

شناسایی مولکولی گونه های قارچی و بررسی آلودگی به اکراتوکسین A در آردهای توزیع شده در نانوایی­های شهر همدان

شمیمه غفوری 1 ORCID logo، رضا حبیبی پور 1* ORCID logo، سمیه بیات 1 ORCID logo

1 گروه میکروبیولوژي، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Habiby.reza@gmail.com

چکیده

زمینه: وجود قارچ های توکسین زا و تولید اکراتوکسین در آرد برای سلامتی انسان خطرناک است. لذا، شناسایی این قارچ ها با روش های به­روز امری ضروری است. هدف از این مطالعه، شناسایی مولکولی گونه های قارچی و بررسی آلودگی به اکراتوکسین A در آردهای استفاده شده در نانوایی های شهر همدان می باشد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی ، 60 نمونه آرد از نانوایی های سطح شهر همدان جمع آوری گردید. ابتدا، با استفاده از روش های فنوتیپی مانند اسلاید کالچر قارچ ها تعیین هویت شدند. سپس، با استفاده از روش PCR و تعیین توالی محصولات PCR، جنس و گونه ی قارچ ها تایید شد. جهت شناسایی اکراتوکسین A از روش الایزا استفاده گردید. اطلاعات با نرم افزار GraphPad نسخه 6 تجزیه و تحلیل شد.

یافته­ ها: از 60 نمونه، 28 نمونه آرد (66/46%) فاقد آلودگی قارچی و 32 نمونه آرد (33/53 %) دارای آلودگی قارچی بیش از حد مجاز ( 104کلونی در گرم) بود. قارچ های آسپرژیلوس و پنی سیلیوم دارای بیشترین فراوانی بودند. فراوانی قارچ ها در آردهای نان لواش، نان سنگک، نان بربری، نان تافتون تنوری، نان تافتون ماشینی، نان باگت و نان گرده به ترتیب 50%، 46%، 35%، 31%، 26%، 18% و 11% بود. از طرفی، بیشترین مقادیر اکراتوکسین A در آرد لواش (98/3ppb) و کمترین میزان آن در آرد گرده (66/0ppb) گزارش شد. همچنین، ارتباط معناداری بین گونه های قارچی و میزان تولید اکراتوکسین مشاهده شد، بطوری­که گونه­های آسپرژیلوس و پنی سیلیوم قارچ های تولید کننده اکراتوکسین بودند.

نتیجه­ گیری: درحالی­که روش های فنوتیپی و ژنوتیپی، حساسیت یکسانی را نشان ندادند، وجود اکراتوکسین در آردهای بررسی شده، ضرورت اصلاح در انبار گندم و آرد های نانوایی را نشان می دهد.

کلید واژه ها: اکراتوکسین, مایکوتوکسین, واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز

نحوه استناد به این مقاله: غفوری ش، حبیبی پور ر، بیات س. شناسایی مولکولی گونه¬های قارچی و بررسی آلودگی به اکراتوکسین A در آردهای توزیع شده در نانوایی های شهر همدان. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(3):267-273
نام
نام خانوادگی
پست الکترونیکی
نظرات
کد امنیتی


تعداد مشاهده چکیده:

Your browser does not support the canvas element.


تعداد دانلود PDF:

Your browser does not support the canvas element.

ثبت‌شده: 25 شهریور 1398
انتشار الکترونیکی: 02 تیر 1400
EndNote EndNote

(Enw Format - Win & Mac)

BibTeX BibTeX

(Bib Format - Win & Mac)

Bookends Bookends

(Ris Format - Mac only)

EasyBib EasyBib

(Ris Format - Win & Mac)

Medlars Medlars

(Txt Format - Win & Mac)

Mendeley Web Mendeley Web
Mendeley Mendeley

(Ris Format - Win & Mac)

Papers Papers

(Ris Format - Win & Mac)

ProCite ProCite

(Ris Format - Win & Mac)

Reference Manager Reference Manager

(Ris Format - Win only)

Refworks Refworks

(Refworks Format - Win & Mac)

Zotero Zotero

(Ris Format - Firefox Plugin)