doi: 10.34172/mj.2019.039

1 بخش جراحی فک و صورت، دانشگاه علوم پزشکی، تبریز، ایران
2 دندانپزشک
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل:، پست الکترونیکی: aliweb001@gmail.com

زمینه: بیس فسفونات‌ها معمولا برای درمان عوارض اسکلتال بیماری‌های متاستاتیک استخوان٬ هایپرکلسمی بدنبال بدخیمی و استئوپروز استفاده می‌شوند. از پیامدهای استفاده از این داروها، استئونکروز استخوان می‌باشد (Bisphosphonate-associated Osteonecrosis). هدف از این مطالعه تعیین آگاهی دندانپزشکان شهر تبریز-ایران درخصوص نکروز استخوان فک ناشی از مصرف بیس فسفونات‌ها (BRONJ)Bisphosphonate-Related Osteonecrosis of the Jaw بود.

روش کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال ١٣٩٤ انجام شد. ٢٧٠ پرسشنامه جهت تعیین آگاهی دندانپزشکان در خصوص BRONJ در بین دندانپزشکان شاغل در شهر تبریز توزیع شد. روایی پرسشنامه توسط ١٠ نفر از اعضا هیات علمی و محققین دانشگاهی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه توسط ١٠ نفر از دندانپزشکان عمومی پایائی پرسشنامه بر اساس آزمون آلفای کرونباخ تعیین و تایید شد. داده‌های بدست آمده توسط روش‌های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون تی برای گروه های مستقل و آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. نرم افزار مورد استفاده برای این آزمون‌ها spss ویرایش ١٨ بوده و سطح معنی دار برای P value در این آزمون‌ها کمتر از 0/05 تلقی گردید.

یافته ها: نتایج ما نشان داد میانگین نمره دندانپزشکان شرکت کننده در خصوص BRONJ 2.52±8.47 بود. کمترین نمره ٢ و بیشترین نمره ١٢ بود. رابطه آماری معنی داری بین نمره آگاهی با سن وجود نداشت. خانمها بطور معنی داری آگاهی بیشتری داشتند.

نتیجه گیری: بررسی‌ها نشان داد میزان آگاهی دندانپزشکان تبریز در حد مطلوبی است.

کلید واژه ها: آگاهی, استئونکروز, بیس فسفونات, استئوپروز

نحوه استناد به این مقاله: یزدانی ج، مرتضوی ع، عباسی ع. میزان آگاهی دندانپزشکان عمومی شهر تبریز از نکروز استخوان فک بدنبال مصرف بیس فسفونات ها در سال ١٣٩٤. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(3):101-105

ثبت‌شده: 27 مرداد 1396
پذیرفته‌شده: 13 آبان 1396