doi: 10.34172/mj.2019.034

زیبا رضوانی سیچانی ORCID logo، سید علی اصغر مشتاقی* ORCID logo

1 گروه بیوشیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: moshtaghie@pharm.mui.ac.ir

زمینه: با توجه به اهمیت آنزیم الکالن فسفاتاز جهت رشد سلول‌های کبدی و با توجه به وجود عنصر روی در ساختمان این آنزیم و با وجود خاصیت آنتاگونیستی و تاثیر احتمالی آرسنیک براین فرآیند، هدف اجرای این پروژه منظور گردیده است.

روش کار: تعداد 48 سرموش صحرایی نر از نژاد ویستاردر 8 گروه آزمایشی تقسیم بندی شدند. گروه‌های تقسیم شده به ترتیب در دوره‌ی کوتاه مدت شامل گروه های کنترل، آرسنات سدیم به مقدار l mg/40، روی به میزان l mg/40 و mg/l 40 آرسنات سدیم و روی را به صورت همزمان دریافت کردند و در دوره بلند مدت شامل گروه کنترل، آرسنات سدیم به مقدارmg/l 20، روی به میزانmg/l 20 و mg/l 20 آرسنات سدیم و روی به صورت تجویز خوراکی دریافت کردند و خون‌گیری بعد از اتمام یک دوره 30 و 60 روزه انجام شد و سطح سرمی آنزیم آلکالین فسفاتاز مربوط به عملکرد کبد اندازه‌گیری شد.

یافته ها: بررسی نتایح نشان می دهد که دوز های مختلف آرسنات سدیم باعث کاهش فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز نسبت به گروه کنترل می شود. همچنین استفاده همزمان آرسنات سدیم – روی باعث افزایش فعالیت این آنزیم مــی شـــود. (0.05<P).

نتیجه گیری: در مجموع می توان گفت در حالی که آرسنات سدیم منجر به کاهش فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز در کبد می‌شود، روی می تواند اثرات سمی این عنصر را خنثی کند.

کلید واژه ها: آرسنات سدیم, روی, آلکالین فسفاتاز, کبد

نحوه استناد به این مقاله: رضوانی سیچانی ز، مشتاقی س ع ا. اثر محافظتی عنصر روی بر فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز در موش های صحرایی مسموم شده با آرسنات سدیم. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(3):61-67

ثبت‌شده: 01 خرداد 1396
پذیرفته‌شده: 27 شهریور 1396