doi: 10.34172/mj.2019.029

شهروز امین مظفری 1,2 ORCID logo، رویا بزاز دهخوارقانی 3، فاطمه رمضانی 4، ناصر صمدی 1,2,4* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات سلولهای بنیادی، دانشگاه علوم پزشکی، تبریز، تبریز، ایران
2 دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی، گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه بیوشیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، تهران، ایران
4 مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی، تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: drnsamadi@yahoo.com

زمینه: در این مطالعه به بررسی فعالیت آنزیم N- استیل گالاکتوز امین ترانسفراز 11 در لوسمی میلویید و تاثیر سیکلوفسفامید و سیتارابین بر بیان این آنزیم در AML و CML پرداخته شده است.

روش‌کار: میزان فعالیت و بیان 11 GALNTدر سلول‌های انسانی 562K (سلول‌های لوسمی میلوژنوس مزمن) و 1THP (سلول‌های لوسمی مونوسیتیک حاد)، پس از انکوباسیون با غلظت‌های مختلف سیکلوفسفامید و سیتارابین ارزیابی گردید. بررسی اثرات آنتی‌پرولیفراتیو سیکلوفسفامید و سیتارابین با استفاده از تکنیک MTT انجام شد و جهت ارزیابی بیان و فعالیت 11GALNT، از Real Time PCR و روش ELISA استفاده گردید.

یافته‌ها: مقادیر 50IC برای سیکلوفسفامید در سلول‌های 1 THP و 562K بترتیب μm0.23±36.16 و μm0.12±34.73 بوده و در مورد سیتارابین این مقادیر بترتیبμm 0.18±0.52 برای سلول‌هایTHP1 و μm0.15±0.38 برای سلول‌های 562K بود.

نتیجه‌گیری: طبق نتایج حاصل از این مطالعه، فعالیت و بیان آنزیم 11GALNT در لوسمی حاد و مزمن افزایش می‌یابد که بیانگر اختلال در گلیکوزیلاسیون می‌باشد. همچنین سیکلوفسفامید و بویژه سیتارابین منجر به کاهش فعالیت آنزیمی و بیان ژن 11GALNT می‌گردند. این عمل باعث مهار گلیکوزیلاسیون و آغاز مسیر سیگنالینگ تومورزایی را می‌گیرد.

کلید واژه ها: سیکلوفسفامید, سیتارابین, لوسمی،N - استیل گالاکتوز آمین- ترانسفراز11

نحوه استناد به این مقاله: امین مظفری ش، بزاز دهخوارقانی ر، رمضانی ف، صمدی ن. فعالیت آنزیم N- استیل گالاکتوز امین ترانسفراز 11 در لوسمی و تاثیر سیکلوفسفامید و سیتارابین بر بیان این آنزیم. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(3):24-30

ثبت‌شده: 18 مهر 1396
پذیرفته‌شده: 23 خرداد 1397