مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 764-772.
doi: 10.34172/mj.2021.018

Scopus ID: 85131009444

نازنين رضايي 1 ORCID logo، فرهاد غلامي 2* ORCID logo، عين اله نادري 1 ORCID logo، مريم سعيدي 2 ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ايران
2 گروه بیماری‌های مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ايران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: gholami-fa@shahroodut.ac.ir

زمینه: نوروپاتی محیطی از جمله عوارض شایع بیماری دیابت است که می‌تواند منجر به اختلال در شاخص‌های کنترل پاسچر شود. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر دوازده هفته تمرین مقاومتی بر تعادل، احتمال سقوط و توزیع فشار کف پا در زنان دیابتی نوع 2 مبتلا به نوروپاتی محیطی بود.

روش‌کار: در یک کارآزمایی بالینی 30 بیمار مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابت نوع 2 پس از تایید وجود نوروپاتی دیابتی توسط پزشک متخصص به دو گروه تجربی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی در یک برنامه تمرینی مقاومتی دایره‌ای به مدت 12 هفته، سه جلسه در هفته و با شدت 60-50% یک تکرار بیشینه شرکت کردند. تعادل دینامیک و استاتیک، کنترل پاسچر و احتمال سقوط قبل و بعد از مداخله ورزشی اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از روش‌های آماری پارامتریک با سطح معنی‌داری P>0.05 تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: تعادل ایستا و پویا در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل به طور معنی‌داری بهبود یافت (P=0.0001). همچنین، شاخص احتمال سقوط در گروه تجربی بعد از 12هفته تمرین مقاومتی به طور معنی‌داری کاهش یافت (P=0.0001). با این‌حال در شاخص توزیع فشار کف پا تغییر معنی‌داری پس از مداخله مشاهده نشد (P>0.05).

نتیجه‌گیری: تمرین دایره‌ای در بهبود تعادل و کاهش خطر سقوط افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی موثر بود. بنابراین، این نوع تمرینات به عنوان یک مداخله غیر دارویی ایمن و موثر جهت بهبود تعادل، راه رفتن و پیشگیری از سقوط و زمین خوردن در کنار سایر مداخلات درمانی برای این افراد توصیه شود.

کلید واژه ها: پلی‌نوروپاتی دیابتی, تمرین قدرتی, تعادل, سقوط

نحوه استناد به این مقاله: رضایی ن، غلامی ف، نادری ع ، سعیدی م. تاثیر تمرین مقاومتی بر مولفه‌های کنترل پاسچر در زنان مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابت نوع-2. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(6):764-772

ثبت‌شده: 01 خرداد 1398
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399