doi: 10.34172/mj.2019.010

سمانه معتمد جهرمی* ORCID logo

1 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران، مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس، بندرعباس، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Sanammorsal400500@yahoo.com

زمینه: طبيعت، منبعی غني از تركيبات دارویی می باشد كه بخشي از آنها در گياهان نهفته اند. تخمه کدو تنبل به مدت طولانی در طب سنتی بسیاری از کشورها استفاده می¬شود. با توجه به در دسترس نبودن شواهد علمی کافی در خصوص میزان تأثیر این ماده بر کبد و کلیه این تحقیق طراحی و اجرا گردید.

روش کار: در این تحقیق تجربی 40 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار (در محدوده ی وزنی10± 180 گرم و سن60 روز) انتخاب و به طور تصادفی به 5 گروه 8 تایی: سه گروه تجربی، کنترل و شم تقسیم شدند. به گروه¬های تجربی عصاره (با دوزهای 20، 50، 100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره هیدروالکلی تخمه کدو تنبل) به مدت 21 روز متوالی به صورت درون صفاقی تزریق شد. یک روز بعد از آخرین تزریق خونگیری از موشها جهت بررسی سطح سرمی ALT، AST، ALP، پروتئين تام، آلبومين، بیلی روبین، اسید اوریک، کراتینین به عمل آمد و کلیه و کبد آنها نیز برای مطالعات بافت شناسی برداشته شد.

یافته ها: در بررسی های انجام شده، تغییر معنی داری در سطح سرمی ALT، AST، پروتئين تام، آلبومين، بیلی روبین، اسید اوریک، کراتینین نسبت به گروه کنترل مشاهده نگردید. میزان سرمی ALP در گروه تجربی 3 نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار را نشان داد. از نظر مطالعات بافتی تغییری در بافت کبد مشاهده نشد ولی قطر کپسول بومن و گلومرول و بخش قشری کلیه در گروه تجربی 2و3 نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان می دهد.

بحث و نتیجه گیری: عصاره تخمه کدو تنبل توانسته است میزان سرمی ALP را به طور معنی دار کاهش دهد و همچنین بر روی بافت کلیه گروه تجربی 2 و3 باعث کاهش قطر کپسول بومن و گلومرول و بخش قشری شده است.

کلید واژه ها: بالغ, تخمه کدو, کلیه, کبد, موش صحرایی

نحوه استناد به این مقاله: معتمد جهرمی س. اثر عصاره هیدرو الکلی تخمه کدو تنبل بر میزان متغیر های کلیوی و کبدی و تغییرات بافتی این دو ارگان در موشهای صحرایی ماده بالغ. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(1):82-91

ثبت‌شده: 08 اسفند 1395
انتشار الکترونیکی: 14 اسفند 1397