doi: 10.34172/mj.2019.009

تأثیر 14 هفته تمرین استقامتی با دو شدت مختلف بر سطح آیریزین سرم، بیان ژن PGC1-α و FNDC5 عضله ی اسکلتی و UCP1 چربی زیرپوستی موش های چاق

مهبانو قادری 1 ORCID logo، حمید محبی 2* ORCID logo، بهرام سلطانی 3 ORCID logo

1 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشکده ی تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
2 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده ی تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
3 گروه فارماکولوژی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، گیلان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: mohebbi_h@yahoo.com

زمینه: آیریزین مایوکاین جدیدی است که اثرات مفید ورزش بر متابولیسم انرژی را میانجی گری می کند. با این حال پاسخ آیریزین به شدت های مختلف تمرین استقامتی به طور کامل شناخته نشده است.

روش کار: در مطالعه ی تجربی حاضر، 18 سر موش نر ویستار، 12 هفته با غذای پرچرب و 6 سر با غذای استاندارد تغذیه شدند. پس از 12 هفته، موش های چاق به¬صورت تصادفی به 3 گروه تمرین شدت بالا (34 متر بر دقیقه معادل 85% VO2max)، تمرین شدت متوسط (28 متر بر دقیقه معادل 70% VO2max) و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی 14 هفته، هر هفته 5 روز روی تردمیل جوندگان دویدند. سطح آیریزین سرم و تغییرات بیان ژن به ترتیب به روش الایزا و RT-PCR اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون در سطح 0/05≥P تحلیل شدند.

یافته ها: در تمرین شدت بالا و شدت متوسط بیان ژن¬های PGC1-α (P=0/001، P=0/001)، FNDC5 (P=0/013، P=0/049=) و UCP1 (P=0/001، P=0/001=) به¬طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود. سطح آیریزین سرم تنها پس از تمرین شدت بالا بیشتر از گروه کنترل بود (0/014). ارتباط مثبت معنی داری بین آیریزین سرم و mRNA UCP1 در هر دو گروه تمرین شدت بالا (0/017=P) و شدت متوسط (0/046=P) مشاهده شد.

نتیجه گیری: تمرین استقامتی شدت بالا اثر مثبتی بر سطح آیریزین سرم دارد. همچنین بین آیریزین و بیان ژن UCP1 در چربی زیرپوستی ارتباط مثبتی وجود دارد. با این حال، آیریزین تنها عامل مؤثر بر بیان ژن UCP1 ناشی از ورزش نیست.

کلید واژه ها: زردی نوزادی, کمبود آنزیم پیروات کیناز, موتاسیون ژنی, استان آذربایجان شرقی

نحوه استناد به این مقاله: غلامی ز، حسین­پور فیضی ع، محله ای م، فرش دوستی حق م، موثق پور اکبری ع ا. کمبود آنزیم پیروات کیناز و جهش­های شایع در ژن آن در نوزادان مبتلا به زردی دوره نوزادی در استان آذربایجان شرقی در سال 1393. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(1): 65-71

ثبت‌شده: 01 اردیبهشت 1396
انتشار الکترونیکی: 14 اسفند 1397