اثر هشت هفته تمرین استقامتی همراه با مکمل دهی کلرلا بر مقادیر آنزیم‌های کبدی در زنان میانسال دیابتی نوع دو

جواد وکیلی* ORCID logo، رامین امیرساسان ORCID logo، فاطمه اردی بازار ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: vakili.tu@gmail.com

زمینه: با توجه به شیوع چاقی و دیابت و ارتباط آنها با بیماری کبدی پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر هشت هفته تمرین استقامتی همراه با مکمل دهی کلرلا بر مقادیر سرمی آنزیمهای کبدی در زنان میانسال دیابتی نوع دو انجام شد.

روش‌کار: در این پژوهش نیمه تجربی 40 زن غیرفعال دیابتی نوع دو در دامنه سنی 65-45 سال با شاخص توده بدنی بیشتر از 25 بصورت داوطلبانه انتخاب شده و در یکی از چهار گروه 10 نفره کنترل، مصرف کلرلا، تمرین استقامتی و مصرف کلرلا و تمرین استقامتی قرار گرفتند. تمرینات استقامتی سه جلسه در هفته به مدت هشت هفته با شدت 65 تا 85 درصد ضربان قلب بیشینه و مدت 25 تا 40 دقیقه اجرا شد. مکمل کلرلا نیز روزانه به میزان 600 میلی‌گرم در دو وعده غذایی بصورت قرص مصرف شد. در ابتدا و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی نمونه‌گیری خون در حالت ناشتا به میزان 5 سی‌سی از ورید بازویی به منظور اندازه‌گیری مقادیر آنزیمهای کبدی شامل آلانین ترانس آمیناز (ALT)، آسپارتات ترانس آمیناز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP) انجام شد. از آزمون تحلیل واریانس یک راهه (AVONA) به منظور بررسی و تعیین اثربخشی پروتکل تمرینی استفاده شد. کلیه آزمون‌های آماری در سطح معناداری 0.05>P انجام شد.

یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که تفاوت معنا‌داري در آنزیم‌های AST (P=0.007)، ALT (P=0.011) و ALP (P=0.009) در 4 گروه مشاهده شد. و این تفاوت در آنزیم‌های AST و ALP بین گروه کنترل و گروه مصرف کلرلا (به ترتیب P=0.004 و P=0.006 ) و در آنزیم ALT در گروه‌های مصرف مکمل و تمرین استقامتی+مصرف مکمل با گروه کنترل معنی دار بود (به ترتیب P=0.002 و P=0.027).

نتیجه‌گیری: استفاده از مکمل کلرلا می‌تواند در کاهش شاخص های آسیب‌ کبدی مؤثر بوده و احتمالاً در درمان بیماران دیابتی مبتلا به کبد چرب تأثیرگذار باشد.

کلید واژه ها: فعالیت ورزشی هوازی, دیابت، مکمل غذایی, افزایش آنزیم‌های کبدی

نحوه استناد به این مقاله: وکیلی ج، امیرساسان ر، اردی بازار اثر هشت هفته تمرین استقامتی همراه با مکمل­دهی کلرلا بر مقادیر آنزیم‌های کبدی در زنان میانسال دیابتی نوع دو. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(6):88-97

ثبت‌شده: 11 دی 1395
پذیرفته‌شده: 19 اسفند 1395