اثر تمرین مقاومتی دایره‌ای همراه با مکمل سازی بخش‌های مختلف زعفران بر هورمون تستوسترون و کورتیزول

عباس قنبری نیاکی 1* ORCID logo، ایوب سعیدی 2 ORCID logo، صادق اردشیری 2، مهدی علی اکبری بیدختی 3

1 گروه بیوشیمی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی،گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
2 دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
3 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
*نویسنده مسئول: *ایمیل نویسنده مسئول: ، پست الکترونیکی: ghanbara@umz.ac.ir

زمینه: در طی سال‌های اخیر استفاده از مکمل‌های غذایی و طبیعی برای بهبود قدرت، عملکرد و هایپرتروفی در بین ورزشکاران رشته‌های مختلف رواج زیادی یافته است. هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی دایره‌ای کوتاه‌ مدت با مکمل سازی زعفران بر سطوح هورمون‌های تستوسترون و کورتیزول است.

روش‌کار: 44 مرد سالم تمرین نکرده به 4 گروه آب-تمرین، عرق گلبرگ-تمرین، ته گل-تمرین و سرگل-تمرین تقسیم شدند. تمرین مقاومتی شامل 12 ایستگاه، هر ایستگاه 30 ثانیه با شدت 40% یک تکرار بیشینه به مدت 2 هفته (5 جلسه در هفته) بود. روزانه 500 میلی‌گرم زعفران در دو وعده صبح و بلافاصله بعد تمرین استفاده شد. نمونه خونی قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین گرفته شد و برای آنالیز تستوسترون به استفاده از الایزا و کورتیزول پلاسما توسط دستگاه الکسیس مورد استفاده قرار گرفت. نتایج با آزمون‌های آنالیز واریانس دوطرفه، تعقیبی بونفرونی و T وابسته در سطح معنی‌داری P>0.05 تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج تفاوت معنی تیزول (P=0.342) بین گروه‌ها نشان نداد. تغییرات درون گروهی افزایش معنی‌داری در مقادیر تستوسترون پلاسما در همه گروه‌های آزمودنی (0.05>P) و کاهش معنی‌داری در مقادیر کورتیزول پلاسما فقط در گروه سرگل-تمرین (P=0.038) نشان داد. همچنین افزایش معنی‌داری در نسبت تستوسترون به کورتیزول در گروه‌های سرگل–تمرین (P=0.001) و عرق گلبرگ-تمرین (P=0.031) مشاهده شد. اما در سایر گروه ها تغییرات معنی داری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: تمرین مقاومتی دایره‌ای باعث بهبود هورمون‌های تستوسترون و کورتیزول شد اما این بهبود زمانی که همراه با مصرف مکمل زعفران صورت گرفت، بیشتر بود.

کلید واژه ها: تمرین مقاومتی دایره‌ای, تستوسترون, کورتیزول, زعفران

نحوه استناد به این مقاله: قنبری نیاکی ع، سعیدی ا، اردشیری ص، علی­اکبری بیدختی م. اثر تمرین مقاومتی دایره ای همراه با مکمل سازی بخش­های مختلف زعفران بر هورمون تستوسترون و کورتیزول. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(6):56-63

ثبت‌شده: 08 دی 1395
پذیرفته‌شده: 19 اسفند 1395