عاصمه تیموری بیله سوار 1 ORCID logo، چنگیز احمدی زاده 1* ORCID logo، شهرام عبدلی اسکوئی 2

1 گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، اهر، ایران
2 گروه بیماری های عفونی کودکان، مرکز تحقیقات سلامت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: dr_Ahmadizade@yahoo.com

زمینه: واکسیناسیون یکی از مؤثرترین روش‌های پیشگیری از بیماری هپاتیت B در سرتاسر دنیا می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی سطح HBsAb بعد از واکسیناسیون در کودکان واکسینه شده ۱۲ تا ۲۴ ماهه مراجعه کننده به بیمارستان کودکان شهر تبریز است.

روش‌کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی روی ۲۰۰ کودک 12 تا 24 ماهه به صورت کاملاً تصادفی انجام گردید. جهت گردآوری داده‌ها، پرسشنامه‌ها از طریق مصاحبه با والدین تکمیل شدند و مشخصات کودک ثبت گردید. از هر کودک ۵ سی‌سی خون گرفته شد، سپس antiHBs با روش الایزا و به طور کمی اندازه‌گیری و مقادیر بالاتر از Iu/ml۱۰ به عنوان سطح ایمنی مطلوب در نظر گرفته شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری 17- SPSS و آزمون آماری t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: در افراد مورد مطالعه 5.93% بالای ۱۰ واحد بین المللی antiHBs داشتند و پاسخ به واکسیناسیون را نشان می‌دادند. ارتباط معنی‌داری بین عیار آنتی‌بادی با جنسیت، وزن کودک، سن مادر موقع زایمان، نوع تغذیه (شیر مادر و شیر خشک)، سن حاملگی، وزن هنگام تولد و نوع زایمان مادر وجود نداشت. بین میزان ایمن بودن با سن کودکان رابطه آماری معنی‌دار برقرار بود. با افزایش سن کودکان میزان ایمنی آنها کاهش داشت. 6.5% کودکان از ایمنی برخوردار نبودند.

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که ایمنی ایجاد شده در اثر تزریق کامل واکسن هپاتیت ب طبق برنامه کشوری مطلوب می‌باشد.

کلید واژه ها: ویروس هپاتیت B, واکسیناسیون, کودکان 12 تا 24 ماهه, آنتی¬بادی ضد HBs

نحوه استناد به این مقاله: تیموری بیله سوار ع، احمدی زاده چ، عبدلی اسکوئی ش. اثر حفاظتی واکسن هپاتیت B در کودکان واکسینه شده 12 تا 24 ماهه مراجعه کننده به بیمارستان کودکان تبریز. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(6):36-41

ثبت‌شده: 11 دی 1395
پذیرفته‌شده: 19 اسفند 1395