مقايسه اثر G-CSFبا PEG G-CSF در افزایش تعداد نوتروفیلها و شدت درد پس از شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان

علی اصفهانی 1 ORCID logo، مریم عباس نژاد 2* ORCID logo، بابک نجاتی 1 ORCID logo، زهره قریشی 3، مصلح کدخدامحمدی 4 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات هماتولوژی و مدیکال انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه بیماری های داخلی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه گوش حلق بینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: mabbasnazhad@yahoo.com

زمینه: سرطان پستان یکی از شایع‌ترین سرطانها، به خصوص در زنان می‌باشد. فاکتور محرک کلونی گرانولوسیتها (فیلگراستیم)، در پیشگیری و درمان نوتروپنی و عفونت در این بیماران استفاده می‌شود. نوع پگیله شده این دارو، پگ فیلگراستیم، در دهه اخیر وارد بازار شده است. این مطالعه در نظر داشت تا اثرات فیلگراستیم و پگ فیلگراستیم را در این بیماران بررسی نماید.

روش‌کار: در این مطالعه کار آزمایی نیمه تجربی، 100 بیمار با سرطان پستان در نوبت سوم رژیم شیمی درمانی سیکلوفسفامید و اپی روبیسین انتخاب گردیدند. بیماران با جدول اعداد تصادفی، به دو گروه مساوی 50 نفره تقسیم شدند. قبل از شیمی درمانی، آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی، اخذ گردید و 24 ساعت پس از شیمی درمانی، داروها زیرجلدی تزریق گردید. آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی از تمام بیماران، در هفته یک، دو و سه پس از شیمی درمانی، اخذ گردید و تغییرات سلولهای سفید و نوتروفیل ها ثبت گردید. شدت درد استخوانی پس از دریافت دارو نیز با استفاده از ابزار مقیاس شدت درد سنجیده شد.

یافته‌ها: در مقایسه بیماران در دو گروه فیلگراستیم و پگ فیلگراستیم، تفاوت معنی‌دار آماری در شمارش سلول‌های سفید خون و نوتروفیل‌ها در بازه‌های زمانی هفته اول، دوم و سوم پس از شیمی درمانی تفاوت معنی‌دار آماری وجود نداشت. بیماران دو گروه در شدت درد استخوانی تفاوت معنی‌دار آماری نداشتند.

نتیجه‌گیری: فیلگراستیم و پگ فیلگراستیم اثر یکسانی روی افزایش تعداد سلولهای سفید خون و نوتروفیل‌ها، درمان نوتروپنی و درد استخوانی پس از شیمی درمانی در سرطان پستان، داشته و نسبت به هم ارجحیتی ندارند.

کلید واژه ها: سرطان پستان, فاکتور محرک کلونی گرانولوسیت‌ها, نوتروپنی, شیمی درمانی

نحوه استناد به این مقاله: اصفهانی ع، عباس نژاد م، نجاتی ب، قریشی ز، کدخدامحمدی م. مقايسه اثر G-CSF با PEG G-CSF در افزایش تعداد نوتروفیل ها و شدت درد پس از شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(6):14-20

ثبت‌شده: 28 دی 1395
پذیرفته‌شده: 19 اسفند 1395