طاهر آهنگری 1 ORCID logo، سیما مسعودی 2,3 ORCID logo، شاکر سالاری لک 4* ORCID logo

1 دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2 گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ارومیه، ایران
3 مرکز تحقیقات نفرولوژی و پیوند کلیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ارومیه، ایران
4 گروه بهداشت عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل:، پست الکترونیکی: salari@iaut.ac.ir ? salarilak@yahoo.com

زمینه: بيماري‌هاي قلبي عروقي اولين علت مرگ، در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است و فشارخون بالا یکی از شایعترین عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در سطح جهان می‌باشد. این مطالعه با هدف برآورد مرگ‌های ناشی از بیماری‌های قبلی عروقی منتسب به فشار خون بالا در استان آذربایجان غربی انجام شد.

روش‌کار: در این مطالعه برای محاسبه سهم منتسب جمعیتی و میرایی منتسب، برای شیوع فشارخون بالا از داده‌های یک مطالعه ملی شیوع و عوامل خطر فشارخون بالادر بزرگسالان ایرانی استفاده شد. اندازه‌های اثر فشارخون بالا به عنوان عامل خطر مرگ (از بیماری‌های ایسکمیک قلبی، سکته‌های مغزی و مرگ از کلیه علل) از نتایج مطالعه همگروهی گلستان بدست آمد. داده‌های مربوط به تعداد مرگ‌ها به تفکیک جنس و علت مرگ از نظام ثبت مرگ استان آذربایجان غربی اخذ شد.

یافته‌ها: در گروه سنی 64-25 سال 27% مرگ‌ها ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی بود. سهم منتسب جمعیتی فشارخون بالا برای مرگ از بیماری ایسکمیک قلبی در مردان 4.14 درصد و در زنان 6.18 درصد، برای سکته مغزی در مردان 1.26 درصد و در زنان 4.32 درصد و برای مرگ از کلیه علل در مردان 4.6 درصد و در زنان 1.8 درصد برآورد گردید. میزان میرایی منتسب به فشارخون بالا برای مرگ از بیماری ایسکمیک قلبی، سکته مغزی و میرایی از کلیه علل در مردان به ترتیب 46، 30 و 154 مورد و در زنان به ترتیب 29، 28 و 120 مورد بود.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه سهم قابل توجه فشارخون در رخداد مرگ و میر از بیماری‌های قلبی عروقی به ویژه سکته مغزی را نشان می‌دهد و بر اهمیت برنامه‌های کنترل و پیشگیری از فشارخون بالا برای کاهش مرگ‌های منتسب به آن در استان به عنوان یکی از اولویت‌های برنامه‌های بهداشتی تاکید می‌کند.

کلید واژه ها: سهم منتسب جمعیتی, میرایی منتسب, میرایی از همه علل, فشارخون بالا, بیماری‌های قلبی عروقی

نحوه استناد به این مقاله: آهنگری ط، مسعودی س، سالاری لک ش. میرایی قابل انتساب به فشار خون بالا برای بیماری های قلبی عروقی در جمعیت 64-25 سال استان آذربایجان غربی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(6):7-13

ثبت‌شده: 11 دی 1395
پذیرفته‌شده: 19 اسفند 1395