مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(4): 402-409.
doi: 10.34172/mj.2020.061

Biochemistry

بررسی تاثیر دوازده هفته تمرینات پیلاتس بر سطوح سرمی برخی از آدیپوکین­های زنان غیرفعال دارای اضافه وزن

مژده خواجه لندی 1* ORCID logo، ربابه محمدی 1 ORCID logo

1 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکدۀ علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسئوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: md.khajehlandi@uma.ac.ir

زمینه: نقش آدیپوکین­ها در تنظیمات متابولیکی و همچنین اختلالات مرتبط با چاقی شناخته شده است. از این رو، هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر دوازده هفته تمرینات پیلاتس بر سطوح سرمی برخی از آدیپوکین­های زنان غیر فعال دارای اضافه وزن بود.

روش‌کار: بدین منظور در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 24 زن دارای اضافه ‌وزن در دسترس با میانگین شاخص توده بدن 1/1±2/27 کیلوگرم بر مترمربع شرکت کردند و به طور تصادفی به دو گروه: تمرین پیلاتس (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی پیلاتس به مدت دوازده هفته (3 جلسه در هفته، 60 دقیقه در هر جلسه) به اجرا در آمد. در این مدت گروه کنترل هیچگونه فعالیت ورزشی نداشتند. نمونه خونی 48 ساعت قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه و بعد از 14-12 ساعت ناشتا، برای اندازه­گیری سطوح سرمی ویسفاتین، کمرین و رزیستین گرفته شد. از آزمون آماری تی وابسته جهت بررسی تغییرات درون گروهی متغیرها و از آزمون تحلیل کوواریانس جهت بررسی تغییرات بین گروه­های تحقیق استفاده گردید.

یافته‌ها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پس از دوازده هفته تمرین پیلاتس میزان تغییرات سطوح ویسفاتین (P= 0.012)، کمرین (P=0.002) و رزیستین (P=0.005) در گروه تمرین، در مقایسه درون گروهی کاهش معناداری نسبت به قبل از تمرین داشتند، همچنین در مقایسه بین گروهی نیز میزان سطوح سرمی ویسفاتین (P=0.035) و کمرین (P=0.018) و رزیستین (P=0.045) نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشتند.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج حاصل از تحقیق حاضر، می­توان این­گونه بیان کرد که فعالیت ورزشی پیلاتس یک عامل تحریکی برای تغییر سطوح آدیپوکین­ها در زنان غیر فعال دارای اضافه وزن می­باشد. لذا، احتمالا یکی از علل تغییرات فیزیولوژیک ناشی از فعالیت ورزشی تغییرات سطوح آدیپوکین­ها می‌باشد.

کلید واژه ها: پیلاتس, ویسفاتین, کمرین, رزیستین, اضافه وزن

نحوه استناد به این مقاله: خواجه لندی م، محمدی ر. بررسی تاثیر دوازده هفته تمرینات پیلاتس بر سطوح سرمی برخی از آدیپوکین­های زنان غیر فعال دارای اضافه وزن. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛42(4):402-409

ثبت‌شده: 11 دی 1397
انتشار الکترونیکی: 07 آبان 1399