مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(3): 263-272.
doi: 10.34172/mj.2020.044

سهیلا رحیمی فردین 1 ORCID logo، معرفت سیاه کوهیان 1* ORCID logo، پوران کریمی 2 ORCID logo، لطفعلی بلبلی 1 ORCID logo، حسن فرهادی 3 ORCID logo

1 گروه تربيت بدنی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبيلی، اردبيل، ایران
2 مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه تربيت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: Soheila_fardin@yahoo.com

زمینه: علیرغم تاثیر PGC-1αدر روند تامین انرژی، تا بحال مکانیسم اثر آن بر روی آنژیوژنز بافت قلب بررسی نشده است. بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی و هیپوکسی متناوب بر بیان پروتئین‌های مرتبط با آنژیوژنز ناشی ازPGC-1α در بافت قلبی بود.

روش‌کار: در یک مطالعه تجربی40 سر موش­ صحرايي با میانگین وزني20±220 گرم، به طور تصادفي در 4 گروه 10تایی: کنترل (C)، هیپوکسی(H)، تمرین (T)، تمرين توام با هیپوکسی (H+ T) تقسيم­بندی شدند. حیوانات در گروه هیپوکسی در معرض هیپوکسی متناوب نورموباریک قرار گرفتند. تمرین هوازي شامل تمرینات با سرعت 26-22 متر در دقیقه با شيب 6 درجه نوارگردان 5 جلسه در هفته به مدت 8 هفته طراحی شد. غلظت پروتئین‌های مرتبط با آنژیوژنز شامل گیرنده‌های فعال‌کننده‌ی تکثیر پراکسیزوم‌ها (PGC-1α)، آدنوزین مونوفسفات کیناز (P-AMPK)، گیرنده مرتبط با استروژن (ERRα) و عامل رشد اندوتلیال عروقی (VEGFA) با روش وسترن بلات اندازه‌گیری شد. داده‌ها با روش آماری ANOVA یکطرفه با آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری آلفای 05/0 تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که تمرین هوازی، هیپوکسی متاوب و ترکیب تمرین هوازی و هیپوکسی منجر به افزایش بیان پروتئین­های PGC-1α، ERRα و VEGFAدر مقایسه با گروه کنترل می­شود. همچنین سطح فسفریلاسیون AMPK در هر سه گروه افزایش معنی­داری نسبت به گروه کنترل نشان داد.

نتیجه‌گیری: به نظر می رسد هیپوکسی در القا بیان PGC-1αو VEGFA و تمرین هوازی در P-AMPKمحرک موثری باشند، ولی احتمال می رود ترکیب T+H اثر هم افزایی نداشته باشند.

کلید واژه ها: هیپوکسی, آنژیوژنز, فعالیت هوازی, PGC-1α

نحوه استناد به این مقاله: رحیمی فردین س، سیاه کوهیان م، کریمی پ، بلبلی ل، فرهادی ح. تاثیر تمرین منظم هوازی در شرایط هیپوکسی بر مسیر پیام­رسانی آنژیوژنز ناشی از PGC-1α در بافت قلبی موش­های نر نژاد ویستار. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(3): 263-272

ثبت‌شده: 11 اردیبهشت 1397
انتشار الکترونیکی: 28 تیر 1399