چکیده
زمینه: آرسنیک از جمله عناصر سمی است. از آن جا که تحقیقات پیشین تجمع این عنصر را در کبد به اثبات رسانیدهاند، بررسی آرسنیک بر فعالیت آنزیم آلکالن فسفاتاز و نیز ایزوآنزیمهای سبک و سنگین آن به عنوان یکی از شاخصهای بیماریهای کبدی، ضروری به نظر می رسد.
روش کار: تعداد 36 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار در 6 گروه آزمایشی تقسیم بندی شدند. گروههای تقسیم شده به ترتیب در یک دوره ی 15 روزه شامل گروه های کنترل، آرسنیک به مقدار mg/l 40 و 80 و در یک دوره 45 روزه گروهها ن0صف دوز دوره کوتاه مدت را به صورت تجویز خوراکی دریافت کردند. خونگیری بعد از اتمام یک دوره 15 و 45 روزه انجام شد و مقادیر آلکالن فسفاتاز تام سرم تعیین و با استفاده از روش کروماتوگرافی از نوع ژل فیلتراسیون ایزوآنزیمهای سبک و سنگین آلکالن فسفاتاز اندازهگیری شد.
یافته ها: در این مطالعه دوزهای مختلف آرسنات سدیم باعث کاهش فعالیت آلکالن فسفاتاز تام سرم نسبت به گروه کنترل شد و همچنین سبب کاهش52 % و 2% وزن مولکولی سبک و سنگین آلکالن فسفاتاز نسبت به گــروه کـنتـرل شـد (P<0.05).
نتیجه گیری: یافتههای حاصل از این تحقیق نشان میدهد که آرسنیک میتواند با آسیب رساندن به سلولهای کبدی سبب کاهش آنزیم سرمی آلکالن فسفاتاز گردد.