کمال الدین حسن زاده نوکاشتی 1 ORCID logo، فریبرز اکبرزاده 2 ORCID logo، مرتضی قوجازاده 3 ORCID logo، یداله احمدی عصربدر 1 ORCID logo، عمادالدین رضایی تالارپشتی 4* ORCID logo

1 گروه ارولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی بر شواهد ایران، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 دستیار تخصصی ارولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: emad.rezaei@gmail.com

زمینه: جراحی رادیکال پروستاتکتومی درمان انتخابی سرطان پروستات بوده است و اختلال جنسی یکی از عوارض آن می‌باشد. علل مختلفی از جمله بیماری‌های ایسکمیک قلبی، دیابت و سیگار نیز می‌تواند باعث اختلال جنسی در افراد سالم شود. بررسی اثر همزمان این عوامل خطر قلبی عروقی با جراحی بر میزان اختلال جنسی در ایران انجام نشده است. هدف این مطالعه مقایسه عوامل خطر بیماریهای ایسکمیک قلبی- عروقی در بیماران سرطان پروستات لوکالیزه، با و بدون اختلال جنسی پس از جراحی رادیکال پروستاتکتومی بود.

روش کار: در این مطالعه طولی (Longitudinal) 96 بیمار تحت رادیکال پروستاتکتومی قرار گرفتند. وجود عوامل خطر بیماری قلبی و عروقی از جمله سیگار، دیابت، هیپرکلسترولمی، فشارخون بالا، سابقه سکته قلبی از بیماران سوال شد. یافته‌های نوار قلبی، اکوکاردیوگرافی، تست ورزش و اسکن تالیوم قلبی توسط متخصص قلب مورد بررسی قرار گرفت. وضعیت عملکرد جنسی بیماران قبل از جراحی و 6 ماه پس از جراحی با پرسشنامه فارسی IIEF مورد ارزیابی قرار گرفت. متغیرهای کیفی بصوت فراوانی گزارش و مقایسه بین آن‌ها به روش آزمون Fisher's Exact test و آزمون Chi-square انجام شد. سپس تمام داده‌ها با spss نسخه 19 آنالیز شد.

یافته ها: میانگین سنی بیماران مطالعه 7.59 ± 63.37 سال بود. بیماران با و بدون اختلال جنسی به ترتیب 22 نفر (22.9%) 74 نفر (77%) بودند. تعداد عوامل خطر قلبی عروقی بین دو گروه با و بدون اختلال جنسی از نظر آماری معنی‌‌دار بود ( 0.001=<P). 84 بیمار تحت تست ورزش و 12 بیمار تحت اسکن تالیوم قلبی قرار گرفتند. از 84 نفر 32 نفر (40.7 درصد) نتیجه تست ورزش مثبت و 52 نفر (59.3 درصد) منفی بود. مقایسه نمره IIEF دو گروه از نظر آماری معنی­دار بود (0.003=P).

نتیجه‌گیری: طبق نتایج این مطالعه عوامل خطر بیمارهای قلبی عروقی و وضعیت بد قلبی عروقی بیماران کاندید جراحی رادیکال پروستاتکتومی، بر میزان توانایی جنسی بیماران پس از جراحی اثر سوء می‌گذارند.

کلید واژه ها: پروستاتکتومی, عوامل خطر، قلبی- عروقی, اختلالات نغوظی, سرطان لوکالیزه پروستات

نحوه استناد به این مقاله: حسن­زاده نوکاشتی ک، اکبرزاده ف، قوجازاده م، احمدی عصربدر ی، رضایی تالارپشتی ع. مقایسه عوامل خطر بیماریهای ایسکمیک قلبی- عروقی در بیماران سرطان پروستات لوکالیزه، با و بدون اختلال جنسی پس از جراحی رادیکال پروستاتکتومی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(3):34-42

ثبت‌شده: 26 بهمن 1396
پذیرفته‌شده: 19 اسفند 1396