علی اوصالی 1* ORCID logo، حسین مصطفوی 2، فاطمه معاصری 3

1 فیزیولوژی ورزشی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بناب، بناب، ایران
2 فیزیولوژی و فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
3 روانشناسی، روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده‌ی مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: osalialiphd@gmail.com

زمینه: هدف از این تحقیق بررسی اثرگذاری 12 هفته تمرین هوازی با شدت متوسط بر IL-6 و افسردگی زنان 50-65 ساله‌ مبتلا به سندرم متابولیک و ارتباط آن با شاخص‌های خطر متابولیک می‌باشد.

روش کار: 24 زن مبتلا به سندرم متابولیک به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی‌ها به طور تصادفی به دو گروه 12 نفره تمرین و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین، هفته اول سه ست 8 دقیقه ای با فواصل استراحت پنج دقیقه با شدت 60 تا 70 درصد از ضربان قلب ذخیره‌ای تمرینات خود را انجام دادند. با سپری شدن هر هفته، یک دقیقه به مدت زمان ست‌‍های تمرین افزوده می شد. در دو مرحله از آزمودنی‌ها خونگیری و آزمون بک انجام شد. برای تجزیه تحلیل داده‌ها از روش آماری تی مستقل، تی جفتی و همبستگی پیرسون استفاده گردید سطح معنی‌داری (0.05≥P) در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: میزان سطوح پلاسمایی IL-6 و افسردگی در اثر سه ماه تمرین هوازی با شدت متوسط کاهش معنی‌داری یافتند (0.05˂P) امتیاز Z سندرم متابولیک نیز افزایش معنی‌داری یافت (0.05˂P). همچنین رابطه‌ معنی‌داری بین بهبود سندرم متابولیک، کاهش IL-6 و کاهش افسردگی وجود داشت (0.05˂P).

نتیجه‌گیری: در اثر سه ماه تمرین هوازی با شدت متوسط افسردگی کاهش و سندرم متابولیک بهبود یافت. این احتمال وجود دارد که کاهش افسردگی در اثر سه ماه تمرین هوازی با شدت متوسط در ارتباط با کاهش IL-6 باشد.

کلید واژه ها: تمرین هوازی, IL-6, افسردگی, سندرم متابولیک

نحوه استناد به این مقاله: اوصالی ع، مصطفوی ح، معاصری ف. تاثیر 12 هفته تمرین هوازی بر IL-6 و افسردگی زنان 50- 65 ساله‌ی مبتلا به سندرم متابولیک و ارتباط آن با شاخص‌های خطر متابولیک. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(3):26-33

ثبت‌شده: 10 تیر 1395
پذیرفته‌شده: 27 مرداد 1395