ميزان فراواني ژن‌هایblaTEM ، blaSHV و blaCTX-M مولد بتالاكتامازهاي وسیع‌الطیف در ايزوله هاي اشرشياكلي جمع‌آوری‌شده از آب‌های زيرزميني استان آذربايجان شرقي در سال 1393

نعيمه شعباني لكراني 1، جلال شايق 2، جاويد صادقي 3*

1 گروه ميكروبيولوژي، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامي اهر، اهر، ايران
2 گروه ميكروبيولوژي دامپزشكي، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامي شبستر، شبستر، ايران
3 گروه میکروب ‌شناسی، دانشكده پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي تبريز، تبريز، ايران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ایمیل:، پست الکترونیکی: sadeghij@tbzmed.ac.ir

زمينه: باكتري اشرشياكلي در سراسر جهان به ‌عنوان شاخص ميكروبي آب در نظر گرفته مي شود. اين باكتري قادر به توليد بتالاكتامازهاي وسیع‌الطیف است که منجر به بروز مقاومت آنتی‌بیوتیکی می‌شود و از ميان ژن‌های مختلف دخیل در این نوع مقاومت، ژن‌های blaTEM ، blaSHV و blaCTX-M فراوانی بیشتری دارند. هدف از اين تحقيق تعیین میزان فراوانی مقاومت بتالاكتامازي باكتري هاي اشرشياكلي جداشده از چشمه ها و قنات ها است.

روش‌ کار: از تعداد 118 منبع آب زيرزميني آذربايجان شرقي 23 ايزوله ي اشرشياكلي، جداسازی و توسط آزمایش‌هاي فنوتیپی و ژنوتيپي شناسايي شد. جهت تعيين ESBLs به روش فنوتيپي از دیسک‌های آنتی‌بیوتیکی سفتازيديم، سفتازيديم كلاولانيك اسيد و سفوتاكسيم، سفوتاكسيم كلاولانيك اسيد استفاده شد. در مرحله ي بعد با استفاده از روش PCR حضور ژن هاي blaTEM ، blaSHV و blaCTX-M در ژنوم هر يك از ايزوله ها تعیین گردید.

يافته‌ها: نتايج فنوتيپي حاصل از این مطالعه نشان داد که تنها 2 (9%) ایزوله دارای مقاومت از نوع ESBL بودند، اين در حالی است كه در بررسي ژنوتيپي تعداد 9 ايزوله (39%) داراي ژن blaTEM، 10 ايزوله (43%) حاوي ژن blaSHV و 14 ايزوله (61%) حاوي ژن blaCTX-M در ژنوم خود بودند.

نتيجه‌ گيري: نتايج حاصل از اين مطالعه درصد بالاي مقاومت بتالاكتامازي را در بين سويه هاي اشرشياكلي جدا شده از منابع آبي زيرزميني نشان مي دهد. اين مسئله می‌تواند منجر به گسترش این نوع مقاومت در میان سویه‌های بیماری زای اشریشیاکلی با منشاء منابع آبی گردد.

کلید واژه ها: اشرشياكلي, آب‌های زيرزميني, ژن blaTEM, ژن blaSHV, ژن blaCTX-M

نحوه استناد به این مقاله: شعباني لكراني ن، شايق ج، صادقی ج. ميزان فراواني ژن­‌های blaTEM ، blaSHV و blaCTX-M مولد بتالاكتامازهاي وسیع‌الطیف در ايزوله­هاي اشرشياكلي جمع‌آوری‌ شده از آب‌های زير­زميني استان آذربايجان­شرقي در سال 1393. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(2):57-63

ثبت‌شده: 24 آبان 1394
انتشار الکترونیکی: 09 اردیبهشت 1397