اثر عصاره هیدرواتانولی برگ گیاه جعفری (Petroselinum crispum) بر سطح سرمی هورمون هاي گنادوتروپین و تستوسترون در موش‌ صحرایی نر دریافت کننده استات سرب

محمد رضا خانی 1، رضا بیگدلی 2، حسین وزینی 3*، پارمیس نطقی 4

1 گروه فیزیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات زنجان، زنجان، ايران.
2 گروه فیزیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ايران.
3 گروه پرستاری، دانشکده علوم پايه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ايران.
4 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پايه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ايران.
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: hossein_vazini@yahoo.com

زمينه؛ گنادوتروپین‌ ها مهمترین هورمون های کنترل کننده فعالیت گنادها و در نتیجه باروری می باشند. یکی از جنبههاي اختلالات هورمونی ناشی از سرب تأثیر آن بر روي گنادها می باشد که سبب اختلال در عملکرد هورمون‌هاي جنسی و باروري می شود. در مطالعه حاضر تاثیر عصاره هیدرواتانولی برگ گیاه جعفری بر سطح سرمی هورمون های گنادوتروپین و تستوسترون در موش‌ صحرایی نر دریافت کننده استات سرب مورد بررسی قرار گرفته است.

روش کار؛ در مطالعه حاضر 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به شش به 6 گروه 6 تایی تقسیم شدند که عبارت بودند از: گروه کنترل، گروه شاهد دريافت كننده استات سرب، گروه شم، دريافت كننده آب مقطر و عصاره جعفری با دوز mg/kg 150 و گروه هاي تجربي 1، 2 و 3 تیمار شده با استات سرب كه به ترتيب مقادير 100، 150 و 200 ميلي گرم بر كيلوگرم وزن بدن عصاره جعفری به صورت تزریق درون صفاقی (I.P) و به مدت 8 روز دريافت كردند پس از گذشت 28 روز، حیوانات توزین و خونگیری از حیوانات انجام شد. غلظت سرمی هورمو ن ها با استفاده از روش ELISA انداز ه گیری گردید.

یافته ها؛ استات سرب سبب افزایش سطح سرمی هورمون های تستوسترون، LHو FSH گردید. افزایش میزان دوز عصاره سبب کاهش سطح سرمی LH و FSH گردید (P<0.001) در حالی که عکس این قضیه برای سطح سرمی تستوسترون رخ داد.

نتیجه گیری؛ تاثیر جعفری بر میزان هورمون های گنادوتروپین و تستوسترون در موش‌ صحرایی نر دریافت کننده استات سرب قابل توجیه است.

کلید واژه ها: گیاه جعفری¬, گناد, FSH, LH, تستوسترون

نحوه استناد به این مقاله: خانی م ر، بیگدلی ر، وزینی ح، نطقی پ. اثر عصاره هیدرواتانولی برگ گیاه جعفری (Petroselinum crispum) ­ بر سطح سرمی هورمون­هاي گنادوتروپین و تستوسترون در موش‌ صحرایی نر دریافت کننده استات سرب. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 40(2):33-39

ثبت‌شده: 08 خرداد 1395
انتشار الکترونیکی: 09 اردیبهشت 1397