زهره سلیمانی
*، ناصر میرازی، سیده ناهید موثق، مریم غلامی
1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده
زمينه: مسمومیت با تتراکلریدکربن سبب تولید رادیکال های آزاد در بافت های بدن از جمله بیضه می گردد. در این مطالعه اثر محافظتی عصاره برگ گیاه حرا بر روند اسپرم سازی و سطح سرمی هورمونهای تستوسترون، FSH و LH موش های صحرایی القاء شده با تتراکلریدکربن بررسی می¬گردد.
روش کار: در این بررسی تجربی تعداد 42 سر موش صحرایی به شش گروه کنترل (دریافت کننده سالین نرمال)، شم (دریافت کننده روغن زیتون)، شاهد (دریافت کننده مقدار ml/kg2 تترا کلریدکربن با درصد 1:1 با روغن زیتون به صورت تک دوز) و تیمار 1 ، 2 و 3 (دریافت کننده مقدار ml/kg2 تتراکلریدکربن با درصد 1:1 با روغن زیتون به صورت تک دوز و عصاره با دوزهای mg/kg200، mg/kg400و mg/kg800 روزانه) تقسیم شدند. دریافت عصاره به صورت تزریق داخل صفاقی و دو ساعت پس از تزریق تتراکلریدکربن به مدت 4 روز و 24 ساعت یک بار ساعت انجام شد. بعد از پایان آزمایشات داده ها با استفاده از آناليز واريانس يک طرفه بين آزمودني ANOVA مورد ارزیابی قرار گرفت و معیار اختلاف معنی دار بین آنها با با 05/0 P<در نظر گرفته شد.
يافته ها: نتایج به دست آمده از این مطالعه حاکی ازآن است که تعداد اسپرم ها و تحرک آنها در گروه دریافت کننده تتراکلرید کربن کاهش معناداری پیدا می کند (001/0P<). سطح هورمون های تستوسترون، FSH و LH در گروه های تیمار نسبت به گروه دریافت کننده تتراکلرید کربن افزایش معناداری داشتند (001/0P<).
نتيجه گيري: عصاره برگ گیاه حرا دارای اثر محافظتی در برابر اثرات توکسیک تتراکلریدکربن است زیرا حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی است.