فرانک جلیلوند، عالیه قاسم زاده، کبری حمدی، نازلی نوالی، هلن پیا، لعیا فرزدی
*1 بیمارستان الزهرا، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده
زمینه: علی رغم پیشرفتهای بسیار در زمینه تکنیکهای بالینی و آزمایشگاهی از جمله روشهای تحریک اوولاسیون و تکنیکهای انتقال رویان هنوز میزان موفقیت حاملگی در حد 30% باقی مانده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر تزریق داخل رحمی G-CSF بر میزان لانه گزینی و بارداری بالینی در بیماران با شکست لانه گزینی مکرردر لقاح آزمایشگاهی بود.
روش کار: این مطالعه بصورت کارآزمائی بالینی تصادفی بر روی بیماران تحت درمان لقاح آزمایشگاهی با سن 45-18 و سابقه دو بار (یا بیشتر) شکست در لانه گزینی انجام گرفت. تعداد 34 نفر در گروه مداخله با دریافت G-CSF و 38 نفر در گروه کنترل قرارگرفتند.
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان 1/34 سال با انحراف معیار 4/6 سال بود. میانگین تعداد سالهای باروری شرکت کنندگان 10 سال با انحراف معیار 2/5 سال بود. میانگین تعداد جنین جایگزین شده در گروه مداخله 88/2 با انحراف معیار 33/0 بود. این مقادیر در گروه کنترل بترتیب 97/4 و 37/0 بودند. دوگروه تفاوت معنی داری از نظر آماری نداشتند. در بررسی تاثیر بر حاملگی بالینی و آزمایشگاهی از جمله وجود و تعداد ساک حاملگی حاوی قطب جنینی با ضربان قلب و βHCG سرمی مثبت تفاوت معنی دار اماری در دو گروه مشاهده نشد.
نتیجه گیری: با در نظر گرفتن یافته های مطالعه حاضر و نتایج مطالعات قبلی به نظر می رسد هنوز شواهد متقنی مبنی بر اثر G-CSF بر بهبود پیامد باروری در در بیماران با شکست لانه گزینی مکرر وجود ندارد.