اثرات درمانی ترکیب گیاهان Marrubium vulgare + Salvia officinalis + lippia citriodora بر روی تاکی زوئیت انگل توکسوپلاسما گوندی و تشخیص با روش MTT

احسان شریعت بهادری 1*، عبدالحسین دلیمی اصل 1، سیده سمیه موسوی پور 2، علی دلیر غفاری 1، سمیه نمرودی 3، سخاوت غفاری نوین 4

1 گروه انگل شناسی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2 گروه پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
3 گروه کلینیکال حیوانات کوچک، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه گرگان، گرگان، ایران
4 گروه پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: e_shari2000@yahoo.com

زمینه: انگل توکسوپلاسما از خانواده توکسوپلاسماتيده آ مي¬باشد که اولين بار در جونده کتينو داکتيلوس گوندي مشاهده شد. يکي از راههاي انتقال بيماري توکسوپلاسموزيس مادرزادي، انتقال از طريق جفت به جنين مي‌باشد که تشخيص اين بيماري را در اين مرحله بسيار حائز اهميت مي‌نمايد. توکسوپلاسموزيس مادرزادي چنانچه در سه ماهه اول بارداري رخ دهد به سقط جنين و اختلالات اعصاب مرکزي و چشمي منجر مي‌شود. لذا روشهاي تشخيصي دقيق در بررسي زنان مبتلا به عفونت توکسوپلاسموز حائز اهميت مي¬باشد که شامل روشهاي سرولوژي مانند الايزا اويديتي هستند. روش¬های درمانی هم در مراحل مختلف بیماری توکسوپلاسموزیس متفاوت است. داروهای گیاهی مختلفی برای درمان توکسوپلاسموزیس قابل استفاده هستند که از آن جمله می¬توان فراسیون، مریم گلی و برگ به لیمو را نام برد. روش کار: در اين راستا سعي شد از جمع آوري نمونه‌هاي مختلف و بررسي مقايسه‌اي آنها در درمان توکسوپلاسموزيس مانند نمونه‌هاي صفاقی بهره جست. مایع صفاقی موش سفید حاوی تاکی زوئیت توکسوپلاسما، نمونه اصلی ما بود که در محیط RPMI به دو قسمت حاوی داروهای گیاهی و فاقد داروهای گیاهی تقسیم شدند. داروی گیاهی در سه دوز تهیه گردید و نتایج آزمایش با روش MTT بررسی گردید. همچنین در این مطالعه میزان EC50 داروی ترکیبی فوق نیز مورد بررسی قرار گرفت. بررسی آماری با نرم افزارSPSS18 صورت پذیرفت. در مطالعه فوق از تعدادی موش زنده (invivo) به صورت شاهد نیز استفاده گردید که تکمیل کننده مطالعه در شرایط آزمایشگاهی نیز بود. يافته ها: میانگین OD بررسی شده در حضور ترکیب داروئی گیاهی 05/0 تا 16/0 و میانگین OD بررسی شده در غیاب ترکیب گیاهان داروئی 9/0 تا 3/2 بود که کاهش تاکی زوئیت انگل توکسوپلاسما گوندی در حضور ترکیب داروئی گیاهی فوق دیده شد(invitro). ضمنا EC50 ترکیب داروئی فوق در دوز mg/ml50 دیده شد. نتیجه گیری: تفسير اين مقايسه حاکي از آن بود که داروهای فراسیون، مریم گلی و برگ به لیمو به صورت ترکیبی (mix) خاصیت ضد انگلی علیه تاکی زوئیت توکسوپلاسما دارند و به میزان قابل توجهی از شدت و حدت بیماری می¬کاهند و این ویژگی هم در شرایط invivo و هم invitro به اثبات رسید.

ثبت‌شده: 18 آذر 1396