اثر درماني كرايوتراپي در مقايسه با 5- فلورويوراسيل موضعي در درمان زگيل‌های شایع مقاوم

حميده هريزچي قديم*، رحيم اصغري آذر

1 گروه پوست، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: drherizchi@yahoo.com

زمینه: زگیل يك بیماری نسبتاً شایع بوده و عامل ایجاد آن گروهی از ویروس¬ها به نام ویروس پاپیلومای انسانی می‌باشد. شایع¬ترین نوع زگیل، زگیل معمولی و شایع-ترین محل ابتلا به این نوع زگیل، دست¬ها می¬باشند. بهبودي كامل و عدم عود و اثربخشی در تمامي بيماران در هيچكدام از روش¬هاي درماني به اثبات نرسيده است، لذا بر آن شدیم تا در اين مطالعه اثرات درمانی 5- فلورواوراسيل را با كرايوتراپي در درمان زگيل¬های شایع پشت دست مورد مقايسه قرار دهیم. روش کار: در این مطالعه از فروردین 1391 تا فروردین 1392، 60 بیمار مراجعه¬کننده به درمانگاه پوست بیمارستان سینا با تشخیص زگیل پشت دست به دو گروه درمان با کرایوتراپی (30 نفر) و درمان با 5-فلورویوراسیل (30 نفر) تقسیم شدند. درمان با 5-فلورویوراسیل موضعی به مدت 4 ساعت و دو بار در روز برای 4 هفته انجام شد. گروه دوم با استفاده از کرایوتراپی (اسپری نیتروژن مایع، دو جلسه با فاصله دو هفته) درمان شدند. پاسخ به درمان بر اساس تقسيم بندي خوب، متوسط و ضعیف ارزيابي گرديد. يافته¬ها: تفاوتی بین دو گروه از نظر سن، جنس، میانگین مدت ابتلا به بیماری و میانگین تعداد ضایعات وجود نداشت. در گروه تحت درمان با 5- فلورويوراسيل به طور بارزی میزان پاسخ درمانی بهتر بوده است (60 درصد نسبت به 7/26 درصد) (02/0=p). بروز عوارض نيز به طور بارزي در گروه تحت درمان با 5- فلورويوراسيل كمتر بوده است (001/0p<). در ارزیابی عوارض درمانی به صورت جداگانه تنها بروز اسکار در گروه 5- فلورويوراسيل با گروه کرایوتراپی برابر بود و درد و تاول به طور بارزی در این گروه کمتر بود (001/0p< در هر دو مورد). نتيجه¬گيري: با توجه به مطالعات محدودی که در این زمینه صورت گرفته است، نتایج این بررسی می‌تواند پایه¬گذار مطالعات بزرگ¬تری برای ارزیابی اثرات استفاده از 5- فلورويوراسيل در درمان زگیل¬های معمولی باشد. پاسخ درمانی مناسب در کنار سهولت استفاده 5-فلورویوراسیل، می¬تواند درمان بیماران را دچار تحول اساسی کرده و اثرات اجتماعی روانی این بیماری را به شکل چشم¬گیری کاهش دهد.

ثبت‌شده: 14 آبان 1396