اثر ضد دردی عصاره هیدرواتانولی برگ گیاه بابا آدم (Arctium lappa L.) در موش ¬های نر

سمیه جانی 1*، ناصر میرازی 2

1 گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران
2 گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: s.jaani95@yahoo.com

زمینه: درد یکی از علائم شناسایی بیماری¬ها و عمدتاً نقش محافظتی را به عهده دارد. با توجه به عوارض شناخته شده متعدد داروهاي شیمیایی، امروزه استفاده از داروهاي گياهي گسترش زيادي يافته است. هدف از اين مطالعه بررسي اثر ضد دردي عصاره هيدرو اتانولي برگ گياه بابا¬آدم در موش سوري نر مي¬باشد. روش کار: در این پژوهش از 72 سر موش سوري نر با وزن تقريبي 30-25 گرم استفاده شد. حيوانات در دو دسته به 6 گروه 6 سري شامل گروه کنترل (نرمال سالین)، گروه¬هاي تیمارشده با عصاره هیدرو اتانولی برگ باباآدم 100، 200 و 400 میلی¬گرم بر کیلوگرم، مورفین (1 میلی¬گرم بر کیلوگرم)، وگروه تيمارشده با نالوکسان (mg/kg2) به همراه دوز mg/kg 200 عصاره بابا¬آدم تقسيم شدند. به منظور ارزیابی اثرات ضددردي عصاره از آزمون های Tail flick و Writhing استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی آنالیز شدند. مقدار 05/0P< به عنوان سطح معنی¬دار بودن در نظر گرفته شد. يافته ها: نتايج نشان داد كه دوزهاي 200 و mg/kg400 عصاره سبب كاهش معني¬دار درد در مقايسه با گروه كنترل در تست هاي رايتينگ و تيل¬فليك گرديد. همچنين دوز mg/kg400 بيشترين اثر ضد دردي را در مقايسه با مورفين خصوصا در تست رايتينگ نشان داد. نتيجه گيري: نتايج تحقيق نشان داد كه عصاره هيدرو اتانولي برگ گياه بابا¬آدم داراي اثر ضد دردي مي¬باشد و احتمالا اين اثر از طريق فعال كردن مسير اوپيوئيدي صورت مي¬گيرد.

ثبت‌شده: 19 مهر 1396