مقایسه اثرتسکینی و عوارض جانبی کلرال هیدرات و هیدروکسی زین در شیرخواران و کودکانی که تحت اکوکاردیوگرافی قرار می گیرند

اکبر مولائی*

1 گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: akbarmolaie@yahoo.com

زمینه: برای غلبه بر اضطراب شیرخواران وکودکان در مواجهه با روشهای تشخیصی ودرمانی داروهای مختلفی استفاده شده است. در این مطالعه اثرتسکینیی و عوارض جانبی دو داروی هیدروکسی زین و کلرال هیدرات بر روی بیماران در موقع انجام اکوکاردیوگرافی بررسی شد. روش کار: مطالعه بر روی 128 بیمار انجام شد که 21 نفر از بیماران در طول مطالعه خارج شدند. 107 بیمار باقی مانده به دو گروه دریافت کننده هیدروکسی زین (52 نفر) وکلرال هیدرات (55 نفر) تقسیم شدند. برای گروه اول از شربت هیدروکسی¬زین تجاری به میزان 1 میلی¬گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و برای گروه دوم شربت کلرال هیدرات به مقدار 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی استفاده شد. اطلاعات لازم از جمله جنس، سن و وزن بیماران، میزان داروی استفاده شده، قیمت دارو به تومان، مدت زمان طول کشیده از زمان مصرف دارو تا بخواب رفتن بیمار، طول مدت زمان خواب بیمار و عوارض مشاهده شده در اثر مصرف دارو در بیمار یادداشت شد. داده های به دست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 مورد تحلیل آماری قرار گرفت. در این مطالعه مقدار کمتر Pاز 05/0 از لحاظ آماری معنی دار تلقی گردید. یافته ها: تاثیر دارو در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. حجم داروی استفاده شده و قیمت دارو در گروه کلرال¬هیدرات بطور قابل توجهی بیشتر از گروه هیدروکسی¬زین بود. مدت زمان لازم برای شروع اثر دارو از زمان مصرف دارو تا شروع خواب همسان ولی طول مدت اثر دارو در گروه کلرال¬هیدرات بطور معنی داری بیشتر بود. دو عارضه استفراغ و تحریک پذیری بعد از مصرف داروها بطور معنی¬داری در گروه کلرال¬هیدرات بیشتر دیده شد. نتیجه گیری: به نظر می¬رسد داروی هیدروکسی¬زین جانشین مناسب و کم عارضه¬تر و قابل قبول¬تری برای داروی کلرال هیدرات جهت ایجاد خواب در شیرخواران و کودکان برای انجام روشهای تشخیصی غیرتهاجمی از جمله اکوکاردیوگرافی باشد.

ثبت‌شده: 18 تیر 1396