تاثیر گیاه آویشن در مقایسه با آمفوتریسین B بر آماستیگوت لیشمانیا ماژور در شرایط invitro

علی باقریان 1*، سید حسین حجازی 2، مطهره میرزایی 3، حامد میرزایی 4، حمید رضا میرزایی 5، محمد جابر مسعودی خویی 6

1 گروه زیست شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، ساوه، ایران
2 گروه انگل شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3 گروه زیست شناسی، دانشکده زیست شناسی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
4 گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
5 گروه ایمونولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ايران
6 گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر، ابهر، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: a.bagherian63@gmail.com

زمینه: ليشمانيازیس ها مجموعه اي از بيماري هاي انگلي را شامل مي شوند كه به صورت طيف وسيعي از علايم باليني شامل ليشمانيازیس پوستي، پوستي- مخاطي و احشاييرخ می دهند. اخيرا پيشرفتهاي زيادي در زمينه استفاده از داروهاي گياهي جهت درمان ليشمانيازیس حاصل شده است. هدف از اين تحقيق، تاثیر اسانس چهار گونه گیاه آویشن در مقایسه با آمفوتریسین B بر آماستیگوت لیشمانیا ماژور در شرایط invitro مي باشد. روش کار: ليشمانيا ماژور(Leishmania major) سويه استاندارد به محيط كشتRPMI- 1640 حاوي 10 % سرم جنين گاوي(FCS) و آنتي بيوتيك منتقل و در دماي25±2° C كشت داده شد. سپس در مرحله ثابت رشد تاثير غلظت هاي مختلف اسانس های گياهي در مقايسه با داروی کنترل آمفوتریسین B بر روي آماستیگوت های ليشمانيا ماژور با استفاده از روش رنگ سنجي MTTمورد بررسي قرار گرفت. ميزان جذب نوري (Optical density) بوسيله دستگاه ELISA readerسنجيده شد و مقدار IC 50محاسبه گرديد. به طور كلي ميانگين جذب نوري در گروه هاي مورد بررسي اختلاف معني داري (001/0P< ) نشان داد. در آزمون مقایسه میانگین دانکن اختلاف معني داري بين غلظت هاي مورد آزمایش و گروه كنترل ديده شد. يافته ها: نتايج حاصل از جذب نوري و IC 50 نشان داد كه اسانس های چهار گونه آویشن در مقايسه با داروي كنترل دارای تاثیر می باشد. بحث و نتيجه گيري: گیاه آویشن، برای درمان لیشمانیازیس پوستی موثر است. اثر بخشی این ترکیبات به تنهایی یا در ترکیب در برابر لیشمانیازیس جلدی انسان به عنوان یک کارآزمایی بالینی تصادفی ارزیابی شده است.

ثبت‌شده: 21 فروردین 1396