الهام داوطلب اسماعیلی
1، حسین عزیزی
2*، لطفعلی حقیری
2، علی سلیمانی
31 گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری ها، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده
زمینه و اهداف: از آنجا که مطالعات کمی در مورد اثرات مصرف میوه جات و سبزیجات در کاهش عوارض بیماری دیابت در دسترس است، هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط عوارض دیابت با میزان مصرف میوه جات و سبزیجات در بیماران دیابتی نوع 2 بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه مورد-شاهدی 150 بیمار دیابتی مبتلا به عوارض مختلف دیابت در زمان مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان ملکان با 150 بیمار دیابتی بدون عارضه پس از همسانسازی سن و جنس و طول مدت ابتلا به دیابت، انتخاب شدند. بیماران دیابتی با سابقه قبلی مصرف سیگار، بیماریهای قلبی و کلیوی و فشارخون بالا از مطالعه خارج و داده ها با مصاحبه حضوری و مراجعه به پرونده بهداشتی خانوار افراد مورد مطالعه، بوسیله پرسشنامه ی بسامد غذایی (FFQ) جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل، کای دو و آنالیز رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.
يافته ها: میانگین مصرف میوه و سبزی در بیماران گروه مورد 28/1 و 82/1 واحد در روز و در گروه شاهد به ترتيب 8/2 و7/2 واحد در روز گزارش شد. بطوریکه مصرف کمتر از دو واحد در روز با افزایش شانس ابتلا به عوارض همراه بود (مصرف میوه 001/0=P ؛1/3-59/1:CI 95%؛ 23/2:OR و مصرف سبزی 002/0=P؛ 4/2-2/1:CI 95%؛ 71/1:OR).
نتیجه گیری: به نظر می رسد در بیماران دیابتی مصرف روزانه کمتر از 2 واحد از میوه و سبزی می تواند شانس ابتلا به عوارض دیابت را افزایش دهد.