ارتباط بین سطح سرمی آهن، فریتین، هموگلوبین و وضعیت هموستاز با مرگ و میر کوتاه مدت بیماران مبتلا به خونریزی مغزی

مهدی مقبولی 1، هادی پیل افکن 2، مریم جامه شورانی 3*

1 گروه نرولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
3 گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Dr.shirinjameshorani@yahoo.com

زمینه و اهداف: علیرغم مرگ و میر بالایی که خونریزی مغزی دارد، تاکنون درمان قطعی برای آن شناخته نشده است. معیارهای بالینی و آزمایشگاهی برای پیش بینی پروگنوز و سرانجام کوتاه مدت این ناتوانی بارز وجود دارد که شناخت آنها ضروری است. هدف از این مطالعه مقایسه برخی معیارهای آزمایشگاهی خونی و وضعیت سیستم هموستاز بین 2 گروه بیماران (intracerebral hemorrhage, ICH) با سرانجام مرگ و بیماران زنده می باشد. مواد و روش ها: این مطالعه بصورت کوهورت، بر روی بیماران بستری در بیمارستان انجام شد.90 بیمار با خونریزی مغزی اولیه وارد مطالعه شدند و به 2 گروه زنده و فوت شده در طی هفته اول خونریزی مغزی تقسیم شدند. یافته های کلینیکی، آزمایشگاهی وضعیت هموستاز دو گروه با هم مقایسه و با آزمون T-Test مورد آنالیز آماری قرار گرفتند. یافته ها: در این مطالعه 90 بیمار شامل 47 مرد و 43 زن با تشخیص خونریزی مغری وارد مطالعه شدند. بدون در نظر گرفتن جنسیت، بین دو گروه زنده و فوت شده در شمارش پلاکت، میزان آهن و فرریتین سرم و IHC Score تفاوت واضحی وجود داشت. در گروه مردان در فریتین ,Hb و IHC SCORE و در گروه زنان در آهن، فریتین و IHC Score بین دو گروه تفاوت وجود داشت. نتیجه گیری: سطح بالای آهن و فرریتین با مرگ و میر کوتاه مدت در بیمارن با خونریزی مفزی همراه است.

ثبت‌شده: 04 آذر 1395