محمد مسافری
1*، سعید دستگیری
2، محمد شاکر خطیبی
3، سمیرا شیخ الاسلامی
41 مرکز تحقیقات مدیریت خدمات سلامت تبریز، گروه مهندسی بهداشت محيط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبريز
2 گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده ي پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبريز
3 گروه مهندسی بهداشت محيط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبريز
4 کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده
زمینه و هدف: آرسنیک موجود در آب آشامیدنی از عوامل مخاطره آمیز بهداشتی میباشد که بیماریزایی آن در تحقیقات مختلف گزارش شده است. مطالعهی حاضر با هدف بررسی عوارض پوستی مواجهه با غلظت پایین آرسنیک در آب آشامیدنی در محیط روستایی انجام گردید.
مواد و روشها: مطالعهی مقطعی حاضر در دو روستای با مواجهه و بدون مواجهه با آرسنیک از طریق آب آشامیدنی (روستای رازلیق و فرکوش شهرستان سراب سال 1391) انجام و عوارض پوستی در افراد مورد مطالعه (279 نفر بالای 10 سال) بررسی گردید. منابع آب آشامیدنی روستاها از نظر کیفی و با تاکید بر غلظت آرسنیک آنالیز گردید. آنالیز آماری با استفاده از Independent Samples T-Test انجام شد.
یافتهها: غلظت آرسنیک در آب آشامیدنی روستای مواجهه یافته و بدون مواجهه به ترتیب 6/93 و µg/L 0 بود. نتایج مطالعه نشاندهنده ابتلای 7/9 % پیگمانتاسیون پوستی بود که موارد ابتلا در روستای مواجهه یافته و بدون مواجهه به ترتیب 8/13 و 6% بود. نسبت شانس ابتلا به پیگمانتاسیون پوستی در افراد ساکن در روستای مواجهه یافته 5/2 برابر روستای بدون مواجهه (CI 95% = 1.082- 5.778) است. در روستای مواجهه یافته فقط سه نفر (3/2%) کراتوزیس مشاهده گردید اما در روستای بدون مواجهه این عدد صفر بود.
نتیجهگیری: با وجود بالاتر بودن پیگمانتاسیون در روستای دارای مواجهه، مقادیر ابتلا به هر دو ضایعه پوستی کراتوزیس و پیگمانتاسیون در مقایسه با سایر مطالعات کمتر میباشد که نشان میدهد اگر مواجهه با آرسنیک از طریق آب آشامیدنی با دوز کمتر از µg/L 100 باشد بروز ضایعات پوستی حداقل میباشد.