اثر شش هفته تمرين تخليه گليکوژنی بهمراه مصرف گلوکز و گلوتامين بر برخی آنزیم های آنتی اکسيدانی در مردان سالم غير فعال

علی قاسمی کهریزسنگی 1*، امین راجی 2

1 گروه علوم ورزشی دانشگاه قم، قم، ایران
2 دانشگاه پیام نور کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: a.gh2535@yahoo.com

زمینه و اهداف: هدف از تحقيق حاضر بررسي تغییرات دو آنزيم آنتي¬اکسيداني گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز گلبول های قرمز پس از شش هفته تمرين تخلیة گلیکوژنی بهمراه مصرف گلوکز و گلوتامین در مردان سالم غیرفعال بود. مواد و روش ها: بدين منظور تعداد 24 نفر مرد سالم که فعاليت بدني منظم نداشتند انتخاب و به طور تصادفي در چهار گروه (6 نفره) مورد مطالعه قرار گرفتند؛ گروه اول مصرف گلوكز به همراه تمرين تخلیة گلیکوژنی، گروه دوم مصرف گلوتامين به همراه تمرين تخلیة گلیکوژنی، گروه سوم تمرين تخلیة گلیکوژنی توأم با مصرف دارونما و گروه چهارم بدون هر گونه دستکاري يا گروه کنترل. نمونه هاي خوني در ابتداي شروع دورة پروتکل تمريني (پيش آزمون) و 48 ساعت پس از آخرين جلسة تمريني (پس آزمون) از سياهرگ زند اعلي جمع آوري شدند. جهت تعيين معني دار بودن تفاوت بين گروه هاي تحقيق از آزمون آماري تحليل واريانس يک راهه و آزمون تعقيبي توکي استفاده گرديد. سطح معنی داری 05/0≤∝ انتخاب شد. یافته ها: يافته هاي تحقيق، تفاوت معني داري براي فعاليت آنزيمي گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز را بین گروههای مختلف نشان داد (05/0P<). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد. تفاوت معنی داری بین گروه گلوکز- تمرین با گروههای دارونما- تمرین و گروه کنترل (001/0P<)، و نیز بین گروه گلوتامین- تمرین با گروههای دارونما- تمرین و گروه کنترل و همچنین گروه دارونما- تمرین با گروه کنترل وجود داشت (01/0P<). همچنین تفاوت معنی داری برای فعالیت آنزیمی گلوتاتیون ردوکتاز گلبول های قرمز بین گروههای تحقیق نشان داده شد (001/0P<). بر اساس نتایج آزمون تعقیبی، تفاوت معنی داری بین گروه گلوتامین- تمرین و گروه دارونما- تمرین(05/0P<)، گروه گلوتامین- تمرین و گروه کنترل (001/0P<) و بین گروه گلوکز- تمرین و گروه کنترل وجود داشت (001/0P<). نتیجه گیری: در مجموع نتایج تحقیق حاکی از سازگاری فعالیت آنزیمی گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز گلبول قرمز در تمرین تخلیه گلیکوژنی به همراه مصرف مکمل گلوکز و گلوتامین می باشد. بنابراین مصرف گلوکز یا گلوتامین احتمالا باعث کاهش اثرات مضر رادیکالهای آزاد و افزایش آنزیمهای آنتی اکسیدانی حین فعالیتهای بلند مدت می شود.

ثبت‌شده: 04 آذر 1395